Pitavastatine

Bijgewerkt op 8 oktober 2019 door Simpto.nl

Wat is pitavastatine?

Pitavastatine is een geneesmiddel tegen een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Livazo. Livazo wordt geleverd als filmomhulde tablet. Er zijn tabletten met respectievelijk 1 mg, 2 mg en 4 mg pitavastatine. Op het moment van publicatie van dit artikel is Livazo in Nederland niet beschikbaar.

verpakking Livazo (pitavastatine) in verschillende sterktes
verpakking Livazo (pitavastatine) in verschillende sterktes

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van pitavastatine.


Hoe werkt het?

Pitavastatine is een zogenaamde ‘statine’. Statines zijn geneesmiddelen tegen hypercholesterolemie. Ze remmen een bepaald stofje dat van belang is bij de aanmaak van cholesterol in ons lichaam. Het gaat om het enzym HMG-CoA reductase. Statines worden daarom ook wel ‘HMG-CoA reductase remmers’ genoemd. Door dit enzym te remmen wordt minder cholesterol aangemaakt in het lichaam van de gebruiker. Het cholesterol gehalte in het bloed zal daardoor dalen. Het gaat dan om het LDL-cholesterol gehalte, ook wel het ‘slechte cholesterol’ genoemd. Dit daalt gemiddeld met ruim 30% bij gebruikers van dit middel. Het HDL-cholesterol gehalte (het ‘goede cholesterol’) stijgt juist.


Bij welke aandoeningen?

Pitavastatine wordt gebruikt bij de behandeling van hypercholesterolemie. Omdat pitavastatine het cholesterol gehalte verlaagt wordt het ook gebruikt ter preventie van hart- en vaatziekten.


Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan pitavastatine bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van pitavastatine.


Plaats een reactie