Pioglitazon

Bijgewerkt op 3 januari 2022

Wat is pioglitazon?

Pioglitazon is een geneesmiddel tegen suikerziekte (diabetes). Het wordt op de markt gebracht door Takeda onder de merknaam Actos. Actos wordt geleverd als tablet. Er zijn tabletten met 30 mg en met 45 mg pioglitazon. Actos is een receptplichtig geneesmiddel. Het mag alleen worden gebruikt op voorschrift van een arts. De arts bepaalt ook welke dosering gebruikt moet worden.

Hoe werkt het?

Pioglitazon behoort tot de orale bloedglucoseverlagende middelen. Het middel activeert bepaalde receptoren die op de celkern van cellen van spieren, lever en vetweefsel zitten. Het gaat om de zogenaamde ‘peroxisome proliferator-activated receptor’, afgekort PPAR. Door deze receptoren te prikkelen worden bepaalde genen geactiveerd. Deze genen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van eiwitten die een rol spelen bij de suikerstofwisseling in cellen. Het gevolg is verlaging van de insulineresistentie en afname van de aanmaak van glucose in de lever (gluconeogenese). Het glucose gehalte van het bloed zal hierdoor dalen.

Bij welke aandoeningen?

Pioglitazon wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes mellitus type 2.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is eenmaal per dag 15–30 mg. De dosering kan eventueel worden verhoogd tot eenmaal per dag 45 mg. De tabletten innemen met een glas water. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan pioglitazon bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gewichtstoename, botbreuken, afname van het gezichtsvermogen, en infecties van de bovenste luchtwegen (bijv. keelontsteking of neusbijholteontsteking).

ATC-code

A10BG03

Engelse vertaling

pioglitazone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven