Pimavanserine

Bijgewerkt op 5 september 2022

Wat is pimavanserine?

Pimavanserine is een geneesmiddel tegen psychosen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Bij psychosen worden vaak dingen waargenomen die er niet zijn, bijvoorbeeld stemmen horen terwijl er niemand is, of dingen zien die er niet zijn. Dit worden hallucinaties genoemd. Psychosen komen regelmatig voor bij mensen met de ziekte van Parkinson. Omdat pimavanserine psychoses tegengaat is het een antipsychoticum.

Pimavanserine is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Acadia Pharmaceuticals. Het middel is bij het schrijven van dit artikel (september 2022) nog niet beschikbaar in Nederland. In de Verenigde Staten is het middel in april 2016 goedgekeurd door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA. Daar is het middel beschikbaar onder de merknaam Nuplazid. Nuplazid wordt geleverd als tabletten. Er zijn tabletten met 17 mg en met 34 mg pimavanserine.

verpakking Nuplazid (pimavanserine) tabletten
verpakking Nuplazid (pimavanserine) tabletten

Hoe werkt het?

Pimavanserine komt, na inname via de mond, in de darmen terecht. Daar wordt het grotendeels opgenomen in het bloed. Via het bloed komt het middel in de hersenen terecht. In de hersenen prikkelt pimavanserine bepaalde structuurtjes op de hersencellen, de zogenaamde serotonine-receptoren. Dit zorgt ervoor dat psychotische symptomen verminderen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Pimavanserine wordt gebruikt bij de behandeling van mensen met de ziekte van Parkinson bij wie psychoses optreden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn misselijkheid, verwardheid, neiging te vallen (door orthostatische hypotensie), darmverstopping (obstipatie) en dikke enkels (door perifeer oedeem). Ook zijn hallucinaties gemeld, maar het is niet duidelijk of die door het middel of de psychose zelf werden veroorzaakt. Op het ECG is sprake van een geringe verlenging van het QT-interval.

Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder andere:

  • pijn, een drukkend gevoel, of een vervelend gevoel in de borstkas
  • onregelmatige hartslag
  • langzame hartslag
  • galbulten
  • moeite met ademen
  • verwardheid
  • aankomen in gewicht of juist afvallen
  • moeite om het evenwicht te behouden
  • onhandigheid
  • slaperigheid

Synoniemen

ACP-103, BVF-036, Nuplazid

Engelse vertaling

pimavanserin

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven