Pertuzumab

Bijgewerkt op 10 mei 2021

Wat is pertuzumab?

Pertuzumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker (mammacarcinoom). Het wordt op de markt gebracht door Roche onder de merknaam Perjeta. Perjeta wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof.

flacon Perjeta (pertuzumab) injectievloeistof
flacon Perjeta (pertuzumab) injectievloeistof – bron: Roche

Dit artikel gaat over werking, toepassingen (indicaties) en bijwerkingen van Perjeta.

Hoe werkt het?

Pertuzumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Monoklonale antilichamen zijn stofjes die heel gericht binden aan andere stofjes. In dit geval bindt het aan de zogenaamde HER2-receptor. Dat is een structuur die op de borstkankercellen van mensen met HER2-positieve borstkanker zit. Prikkeling van de HER2-receptoren leidt tot groei en vermenigvuldiging van de borstkankercellen. Doordat pertuzumab aan de HER2-receptor bindt kan deze geen prikkels doorgeven aan de borstkankercel. Op die manier zal de verdere vermenigvuldiging van de borstkankercel gestopt worden.

Bij welke aandoeningen?

Pertuzumab wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van uitgezaaide borstkanker. Het gaat om zogenaamde HER2-positieve gemetastaseerde borstkanker.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosering is 840 milligram direct in de bloedbaan (intraveneus). De aanbevolen onderhoudsdosis is 420 milligram eens per drie weken. De behandelend arts kan echter redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan ook pertuzumab ook bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, hoofdpijn, zich zwak voelen, misselijkheid, braken, verstopping van de darm (obstipatie) of juist diarree, vol gevoel in de buik, veranderde smaak, slecht slapen, duizeligheid, opvliegers, huiduitslag, ontsteking van het mondslijmvlies, slapeloosheid, koorts, kortademigheid, hoesten, droge huid, haaruitval en jeuk. Ook treedt vaak een zogenaamde infusiereactie op na toediening. Dat kan leiden tot klachten als koorts, spierpijn en koude rillingen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Perjeta. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01XC13

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven