Permetrine

Bijgewerkt op 8 december 2021

Wat is permetrine?

Permetrine is een geneesmiddel tegen schurft en schaamluis. Het wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline onder de merknaam Loxazol. Loxazol wordt geleverd als crème. Een tube Loxazol bevat 30 gram crème. Elke gram crème bevat 50 milligram permetrine. Naast Loxazol is er ook een gel die permetrine bevat.

Bij welke aandoeningen?

Permetrine wordt gebruikt bij de behandeling van schurft (scabiës) en schaamluis.

Welke dosering?

Schaamluis

Bij de behandeling van schaamluis bij volwassenen dient de crème in de schaamstreek, het gebied rond de anus, aan de binnenkant van de dijen en op het beharing van de romp boven de schaamstreekt te worden aangebracht. Gebruik hiervoor ongeveer eenderde tube, eventueel meer. Laat vervolgens de crème 8-12 uur inwerken. Daarna de behandelde huid goed afspoelen met water en zeep. Na deze behandeling zijn de luizen en neten gedood. Vervolgens het schaamhaar kammen. De daaropvolgende twee weken dagelijks met een luizenkam het schaamhaar kammen om dode luizen en neten te verwijderen. Vermijd contact met ogen, slijmvliezen (ook van de uitgang van de plasbuis) en wonden.

Schurft

Bij de behandeling van schurft dient maximaal 30 gram van de crème of gel gelijkmatig aangebracht te worden op een droge en schone huid. Niet aanbrengen op een warme huid (zoals bijvoorbeeld na douchen) omdat dan te veel permetrine in het bloed wordt opgenomen. In principe dient het gehele lichaam te worden ingesmeerd, behalve hoofd en gezicht, tenzij daar ook schurftplekken zitten. Vervolgens het middel 12 uur laten inwerken. Daarna het gehele lichaam wassen. De behandeling na 1-2 weken herhalen. Kijk voor uitgebreide informatie over aanbrengen van permetrine in de bijsluiter van het middel.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan permetrine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn droge huid, jeuk, huiduitslag, en een tintelend, prikkelend of branderig gevoel in de huid. Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Loxazol.

ATC-code

P03AC04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven