Percutane thermocoagulatie

Bijgewerkt op 18 mei 2023 door Simpto.nl

Wat is percutane thermocoagulatie?

Percutane thermocoagulatie is een behandeling waarbij een afwijking in het lichaam (bijv. tumor) wordt aangeprikt via de huid en vervolgens wordt verhit zodat de cellen afsterven.

Andere namen voor thermocoagulatie zijn thermoablatie en radiofrequente ablatie.

Bij welke aandoeningen wordt het toegepast?

Percutane thermocoagulatie wordt toegepast bij de volgende aandoeningen:

Door wie wordt het uitgevoerd?

Deze behandeling wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde radioloog, namelijk een interventie-radioloog.

Hoe gaat percutane thermocoagulatie in z’n werk?

Bij deze ingreep krijgt de patiënt eerst een verdoving. Vervolgens zal de radioloog met een echo of CT-scan op zoek gaan naar het orgaan waarin geprikt moet worden. Als dat gevonden is zal met de thermocoagulator via de huid het betreffende orgaan worden aangeprikt. Als dat gelukt is kan de thermocoagulatie plaatsvinden. Hierbij wordt het afwijkende weefsel dusdanig verhit dat de cellen zullen afsterven.

Complicaties percutane thermocoagulatie

Complicaties zijn nadelige effecten van een ziekte of ingreep. Bij deze ingreep treden relatief weinig complicaties op. De complicaties die optreden zijn afhankelijk van waar de ingreep wordt uitgevoerd. Zo ontstaan bij thermocoagulatie van de lever in enkele gevallen leverabcessen. Bij thermocoagulatie van zenuwen ontstaat bij sommige patiënten een verminderd of veranderd gevoel in het verzorgingsgebied van de betreffende zenuw.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven