Penicillamine

Bijgewerkt op 11 februari 2020

Wat is penicillamine?

Penicillamine – ook D-penicillamine genoemd – is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van metaalvergiftigingen, zoals loodvergiftiging, goudvergiftiging. Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van reuma (reumatoïde artritis), de ziekte van Wilson (koperstapelingsziekte) en bij cystinurie.

penicillamine
molecuulstructuur D-penicillamine

Hoe werkt het?

Dit middel is een zogenaamde ‘chelator’. Dat is een stof die metaaldeeltjes bindt. Daardoor wordt de uitscheiding van bepaalde zwarte metalen bevorderd.

Bij de behandeling van reumatoïde artritis onderdrukt penicillamine het ziekteproces. Het werkingsmechanisme bij de behandeling van reumatoïde artritis is echter niet duidelijk.


Welke dosering?

Dit middel wordt geleverd onder verschillende merknamen. Onder de merknaam Gerodyl is het middel beschikbaar in tabletten van 150 mg. Onder de merknaam Kelatin is het middel beschikbaar in tabletten van 250 mg. Er zijn ook capsules van 250 mg.

Voor de behandeling van reuma is de gebruikelijke startdosering 1 tablet per dag gedurende de eerste 4 weken. Daarna kan de dosering opgehoogd worden naar twee tabletten per dag. De tabletten mogen niet worden gebroken en moeten als geheel met water worden doorgeslikt.

De dosering is niet voor iedere patiënt hetzelfde. De arts die het middel voorschrijft zal aangeven wat voor u de juiste dosering is. Deze dosering zal door de apotheek die het middel aflevert ook op het etiket op de verpakking van het middel worden gezet.


Bijwerkingen penicillamine

Het middel kan de volgende bijwerkingen geven:

In zeldzame gevallen kan gebruik van dit middel leiden tot aantasting van het beenmerg. Hierdoor kan de aanmaak van bloedcellen afnemen. Dit kan tot verschillende klachten leiden, namelijk moeheid, ontsteking van het mondslijmvlies, keelontsteking, snel blauwe plekken, vaak een bloedneus.


Gebruik tijdens zwangerschap

Penicillamine kan in zeldzame gevallen afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind. Daarom wordt gebruik door zwangere vrouwen afgeraden. Wanneer een vrouw zwanger wil worden moet het gebruik van het middel tijdig gestaakt worden. Het middel blijft na stoppen namelijk nog enige tijd aanwezig in het lichaam.


Gebruik tijdens borstvoeding

Dit middel wordt uitgescheiden in de moedermelk. Dat kan bijwerkingen bij de baby veroorzaken. Daarom wordt gebruik van het middel door vrouwen die borstvoeding geven over het algemeen afgeraden. Stoppen met het gebruik van penicillamine moet echter altijd in overleg met de arts die het middel heeft voorgeschreven.


Engelse term

D-penicillamine


Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 22 februari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 november 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven