Pembrolizumab

Bijgewerkt op 10 mei 2021

Wat is pembrolizumab?

Pembrolizumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Keytruda. Keytruda wordt geleverd als vloeistof voor toediening per infuus.

Deze webpagina gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van Keytruda.

flacon Keytruda (pembrolizumab)
flacon Keytruda (pembrolizumab)

Hoe werkt het?

Pembrolizumab is een monoklonaal antilichaam dat wordt gebruikt als geneesmiddel. Monoklonale antilichamen zijn stofjes die heel gericht binden met een bepaald stofje in het lichaam. In het geval van pembrolizumab is dat een stofje dat gelegen is aan de oppervlakte van lymfocyten. Dit stofje wordt PD-1 genoemd. PD-1 speelt een belangrijke rol in de afweer tegen kankercellen. Bij veel vormen van kanker maken de kankercellen eiwitten die binden met PD-1. Daarmee blokkeren ze de werking van PD-1. Zo verhinderen kankercellen dat ze door het afweersysteem worden opgeruimd.

Doordat pembrolizumab aan PD-1 bindt voorkomt het dat de eiwitten van kankercellen eraan binden. Daarmee wordt het eigen afweersysteem in staat gesteld om de kankercellen zelf op te ruimen. Het eigen afweersysteem wordt dus versterkt door gebruik van het middel. Daarom val behandeling met pembolizumab onder een categorie van behandeling die immunotherapie wordt genoemd.

Bij welke aandoeningen?

Pembrolizumab is een antikankermiddel. Het wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende vormen van kanker. Meestal wordt het gebruikt bij vormen van kanker die niet volledig te verwijderen zijn met een operatie. Voorbeelden van kanker die worden behandeld met dit middel zijn maligne melanoom, longkanker, blaaskanker, ziekte van Hodgkin en kanker in het hoofd-halsgebied.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermiddelen kan pembrolizumab vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

Ook kan gebruik van dit middel leiden tot een verminderde werking van de schildklier. Dit wordt hypothyreoïdie genoemd.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de EPAR van Keytruda. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven