Pegvisomant

Bijgewerkt op 29 maart 2021

Wat is pegvisomant?

Pegvisomant is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van reuzengroei (gigantisme) en acromegalie.

Pegvisomant wordt op de markt gebracht door het bedrijf Pfizer onder de merknaam Somavert. Somavert wordt toegediend als injectie.

Somavert wordt geleverd als poeder om op te lossen. Er zijn verschillende sterktes beschikbaar, met respectievelijk 10 mg, 15 mg, 20 mg, 25 mg en 30 mg pegvisomant.

verpakking Somavert (pegvisomant)
verpakking Somavert (pegvisomant) – bron: Pfizer

Pegvisomant wordt gemaakt met behulp van biotechnologische processen. Dat betekent dat het wordt gemaakt door genetisch gemodificeerde bacteriën.

Hoe werkt het?

Pegvisomant is een eiwit dat lijkt op groeihormoon. Daarom wordt het een ‘groeihormoon-analogon’ genoemd. Omdat het op groeihormoon lijkt bindt het aan de groeihormoon-receptor. Als dat gebeurt kan groeihormoon zelf niet meer aan de groeihormoon-receptor binden. Op die manier blokkeert pegvisomant de werking van groeihormoon. Het is dus een groeihormoon receptorantagonist.

Door aan de groeihormoon receptor te binden blokkeert pegvisomant de prikkels die normaal gesproken door groeihormoon aan de betreffende cel zou zijn afgegeven.

Toepassingen (indicaties) van pegvisomant

Pegvisomant wordt gebruikt voor de behandeling van mensen met acromegalie. Daarnaast wordt het soms ook gebruikt bij de behandeling van reuzengroei, wat in feite dezelfde aandoening is maar dan bij jongeren die nog niet volgroeid zijn.

Wat is de gebruikelijke dosering?

De gebruikelijke startdosis is 80 milligram pegvisomant onder de huid (subcutaan) injecteren. Vervolgens eenmaal per 10 milligram onder huid toedienen.

De arts zal het effect van de behandeling controleren op grond van de bloedwaarde van IGF-1 (insuline-groeifactor 1). Als deze waarde onvoldoende daalt zal de arts besluiten om de dosering iets te verhogen.

De maximale onderhoudsdosis bedraagt 30 milligram pegvisomant per dag.

Pegvisomant wordt soms gebruikt als enig geneesmiddel, en soms in combinatie met somatostatine-analogen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan pegvisomant bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de bijsluiter van pegvisomant.

Pegvisomant en zwangerschap

Als een zwangere vrouw geneesmiddelen gebruikt is er een kans dat het geneesmiddel de placenta passeert en op die manier in het bloed van het ongeboren kind terechtkomt. Sommige geneesmiddelen kunnen op die manier de ontwikkeling van het ongeboren kind belemmeren. Dat kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij het kind. In dat geval wordt gesproken van ’teratogeniteit van het geneesmiddel’.

Van pegvisomant is niet bekend of het afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind. Daarom wordt gebruik van het middel door zwangere vrouwen zekerheidshalve ontraden.

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die met pegvisomant worden behandeld dienen adequate anticonceptieve maatregelen te nemen.

Pegvisomant en borstvoeding

Geneesmiddelen die door een moeder die borstvoeding geeft worden gebruikt kunnen soms overgaan in de moedermelk. Als dat gebeurt krijgt de baby tijdens de borstvoeding kleine hoeveelheden van het geneesmiddel binnen. Dat kan tot bijwerkingen bij het kind leiden.

Van pegvisomant is onbekend of het overgaat in de moedermelk. Daarom wordt zogende moeders zekerheidshalve afgeraden het middel te gebruiken, of aangeraden geen borstvoeding te geven.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 1 oktober 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 1 oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven