Pegfilgrastim

Bijgewerkt op 20 januari 2022

Wat is pegfilgrastim?

Pegfilgrastim is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van mensen met kanker die vanwege de chemotherapie een verlaagd aantal witte bloedcellen in het bloed hebben. Het wordt op de markt gebracht door Amgen onder de merknaam Neulasta. Neulasta wordt geleverd als oplossing in een kant-en-klare wegwerpspuit. Deze bevat 6 mg pegfilgrastim. Het middel wordt met behulp van deze wegwerpspuit direct onder de huid (subcutaan) toegediend. Naast Neulasta zijn nog drie andere producten beschikbaar met pegfilgrastim, namelijk Pelgraz, Pelmeg en Ziextenzo.

Hoe werkt het?

Pegfilgrastim is een zogenaamde koloniestimulerende factor. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over koloniestimulerende factoren.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Pegfilgrastim wordt gebruikt ter vermindering van de door chemotherapie veroorzaakte verlaging van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie). Een dergelijke verlaging verhoogt de kans op het krijgen van soms ernstige infecties. Behandeling met pegfilgrastim zal daarom de kans op dit soort bijwerkingen verminderen en maakt het mogelijk om hogere doses chemotherapie te gebruiken. Daarmee kan de kanker agressiever worden behandeld.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan pegfilgrastim bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn botpijn, misselijkheid, pijn en lokale huidreacties op de plaats van injectie, hoofdpijn, spierpijn, pijn in de rug, pijn in de gewrichten en pijn in de borstkas. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, waaronder een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en een verhoogd aantal witte bloedcellen (leukocytose). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Neulasta. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L03AA13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven