Pegaspargase

Bijgewerkt op 17 januari 2022

Wat is pegaspargase?

Pegaspargase is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bloedkanker (leukemie). Het wordt op de markt gebracht door Shire onder de merknaam Oncaspar. Oncaspar wordt via een injectie in een spier (intramusculair) toegediend, of via een infuus direct in de bloedbaan (intraveneus).

Pegaspargase is gepegyleerd L-asparaginase. Dat betekent dat aan het L-asparaginase molecuul polyethyleenglycol (PEG) wordt vastgemaakt. Het gevolg is dat het L-asparaginase molecuul wordt omgeven. Hierdoor wordt het molecuul beschermd tegen vroegtijdige afbraak en aanvallen van het afweersysteem. De verwachting is daardoor dat gebruik van dit middel minder vaak tot overgevoeligheidsreacties leidt dan L-asparaginase.

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van pegaspargase.

Bij welke aandoeningen?

Oncaspar wordt gebruikt bij de behandeling van acute lymfatische leukemie.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan pegaspargase vervelende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, afvallen, verminderde eetlust, buikpijn, diarree en overgevoeligheidsreacties. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn pijn in de armen en/of benen, overgeven en stuiptrekkingen (convulsies). Ook komen vaak afwijkingen in het bloed voor, zoals verhoogd glucose gehalte, verhoogde amylase gehalte en verhoogd triglyceride gehalte. Het albumine gehalte van het bloed kan verlaagd zijn, evenals het aantal neutrofiele granulocyten en het hemoglobine gehalte.

Verder geeft gebruik van pegaspargase vaak complicaties, zoals trombose, longembolie, alvleesklierontsteking, bloedvergiftiging en stomatitis. Ook kan gebruik van het middel leiden tot tumorlysissyndroom.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Oncaspar. EPAR is een afkorting voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

L01XX24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven