PCSK9-remmers

Bijgewerkt op 28 februari 2022

Wat zijn PCSK9-remmers?

PCSK9-remmers zijn geneesmiddelen tegen een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed (hypercholesterolemie). Ze worden PCSK9-remmers genoemd omdat ze het eiwit PCSK9 remmen. Deze middelen worden geleverd als injectievloeistof. Ze worden met een injectie onder de huid (subcutaan) toegediend.

Welke zijn er?

De volgende PCSK9-remmers zijn beschikbaar:

Andere middelen die (nog) niet op de markt zijn zijn bococizumab en AT04A.

Hoe werken ze?

PCSK9-remmers zijn zogenaamde monoklonale antilichamen. Dat zijn stofjes die heel gericht binden aan andere stofjes in het lichaam. In dit geval binden ze aan het eiwit PCSK9. Door aan dit eiwit te binden wordt de werking van het eiwit geremd.

Het PCSK9-eiwit bindt met de zogenaamde ‘low-density lipoproteïne receptor’ (LDL-receptor). Deze LDL-receptor zorgt ervoor dat LDL-cholesterol vanuit het bloed wordt opgenomen in de cellen. Binding van het PCSK9-eiwit met deze LDL-receptor leidt ertoe dat de LDL-receptor wordt afgebroken. Daardoor kan minder LDL-cholesterol worden verwijderd uit het bloed. Door PCSK9 te remmen wordt voorkomen dat de LDL-receptoren worden afgebroken. Zo bevordert het opname van LDL-cholesterol vanuit het bloed in de cellen. Het LDL-cholesterol gehalte in het bloed zal zo omlaag gaan.

Andere talen

Engelse vertaling

PCSK9 inhibitors

Duitse vertaling

PCSK9-Hemmer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven