Pasireotide

Bijgewerkt op 29 maart 2021

Wat is pasireotide?

Pasireotide is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Cushing. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Signifor. Signifor wordt geleverd als injectievloeistof. Het middel wordt toegediend als injectie in de spier (intramusculaire injectie) of als injectie onder de huid (subcutane injectie).

Hoe werkt het?

Pasireotide is een zogenaamde somatostatine analoog. Dat betekent dat het, net als somatostatine, bindt aan somatostatine-receptoren.

Bij welke aandoeningen?

Pasireotide wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Cushing. Daarnaast wordt het middel soms ook gebruikt bij de behandeling van acromegalie.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere geneesmiddelen kan pasireotide bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een huidreactie op de plaats van injectie, buikpijn, misselijkheid, diarree en moeheid. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals een verhoogd bloedsuiker gehalte (hyperglycemie). Als complicaties kunnen optreden suikerziekte en galstenen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Signifor. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC code

H01CB05

Scroll naar boven