PARP-remmers

Bijgewerkt op 28 december 2019

Wat zijn PARP-remmers?

PARP-remmers zijn geneesmiddelen die de werking van het enzym poly-ADP-ribose-polymerase (PARP) tegengaan. Ze worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker.

Hoe werken ze?

Zoals de naam al zegt gaan PARP-remmers de werking van het enzym poly-ADP-ribose-polymerase (PARP) tegen. Dit enzym speelt een rol bij het herstellen van schade aan het DNA, zoals dat ontstaat door toediening van bepaalde antikankermiddelen. PARP-remmers voorkomen dat kankercellen de DNA-schade die door antikankermiddelen wordt toegebracht herstellen. Zo verbeteren ze indirect de werking van de antikankermiddelen.

Welke PARP-remmers zijn er?

De eerste PARP-remmer die beschikbaar kwam was olaparib (merknaam: Lynparza). Later kwamen niraparib (merknaam: Zejula), rucaparib (merknaam: Rubraca) en talazoparib (merknaam: Talzenna) beschikbaar. Dit laatste middel is momenteel (december 2019) nog niet in Nederland beschikbaar. Middelen die momenteel worden onderzocht maar ook nog niet beschikbaar zijn zijn veliparib en iniparib.

Bij welke aandoeningen?

PARP-remmers worden gebruikt voor verschillende vormen van kanker die met chemotherapie worden behandeld. Kijk voor meer informatie op de webpagina’s van de afzonderlijke middelen.

Engelse vertaling

PARP-inhibitors

Duitse vertaling

PARP-Inhibitoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven