Parecoxib

Bijgewerkt op 1 december 2020

Wat is parecoxib?

Parecoxib is een pijnstillend en ontstekingsremmend geneesmiddel. Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Dynastat. Dynastat wordt geleverd als (poeder voor) injectievloeistof. Het middel wordt direct in de bloedbaan (intraveneus) of in de spieren (intramusculair) toegediend.

Hoe werkt het?

Parcoxib hoort tot een groep geneesmiddelen die coxib’s wordt genoemd.

Bij welke aandoeningen?

Parecoxib wordt gebruikt bij de behandeling van pijn na operaties (postoperatieve pijn).

Welke dosering?

De aanbevolen dosering voor volwassenen is 40 milligram, direct in de bloedbaan (intraveneus) of in een spier (intramusculair), bijvoorbeeld de bilspier. Wanneer meerdere dagen behandeld wordt is de aanbevolen dosering maximaal 80 milligram per dag verdeeld over 2-4 giften. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan parecoxib bijwerkingen geven. Veel voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, buikpijn, braken, darmverstopping (obstipatie), dyspepsie, winderigheid (flatulentie), duizeligheid en slapeloosheid. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals een verhoogd creatinine gehalte en een verlaagd kalium gehalte (hypokaliëmie)

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Dynastat.

ATC-code

M01AH04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven