Palonosetron

Bijgewerkt op 9 november 2022

Wat is palonosetron?

Palonosetron is een geneesmiddel tegen misselijkheid en braken (anti-emeticum). Het wordt op de markt gebracht onder de naam Aloxi. Aloxi wordt geleverd als ampul met injectievloeistof. Elke amput bevat 5 ml injectievloeistof. Elke milliliter injectievloeistof bevat 50 microgram palonosetron.

flacon Aloxi (palonosetron) injectievloeistof
flacon Aloxi (palonosetron) injectievloeistof – bron: www.aloxi.com

Hoe werkt palonosetron?

Palonosetron is een zogenaamde 5HT3-receptor antagonist. Dat betekent dat het de 5HT3-receptoren blokkeert. Deze receptoren zitten op hersencellen in de zogenaamde area postrema. Dat is het deel van de hersenen waar gevoelens van misselijkheid en braakneigingen worden opgewekt. Dat gebeurt als de 5HT3-receptoren worden geprikkeld door het signaalstofje (neurotransmitter) serotonine. Doordat palonosetron de 5HT3-receptoren op de hersencellen bezet voorkomt het dat serotonine met de receptoren kan binden. Zo wordt het ontstaan van misselijkheid en braakneigingen geblokkeerd.

Bij welke aandoeningen?

Palonosetron wordt gebruikt om misselijkheid en braken door chemotherapie te behandelen of te voorkomen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere medicijnen kan palonosetron bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Voor meer informatie verwijzen wij naar de EPAR van palonosetron. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (European Medicines Agency).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven