Palivizumab

Bijgewerkt op 29 april 2022

Wat is palivizumab?

Palivizumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om ernstige luchtweginfecties bij jonge kinderen te voorkomen. Het gaat dan om infecties met het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Synagis. Synagis wordt geleverd als injectievloeistof. De injectievloeistof heeft een concentratie van 100 milligram van de actieve stof per milliliter. Er zijn flacons met 0,5 milliliter en met 1,0 milliliter injectievloeistof.

Welke indicaties zijn er voor dit middel?

Palivizumab wordt gebruikt ter preventie van ernstige luchtweginfecties door het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) bij kinderen. Het gaat dan met name om kinderen die te vroeg geboren zijn, kinderen die een aangeboren hartafwijking hebben en kinderen met bronchopulmonale dysplasie.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan palivizumab bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn huiduitslag, koorts, huidreactie op de plaats van injectie en ademstops (apneus). In het bloed treedt soms een daling van het aantal bloedplaatjes op. Dit wordt trombocytopenie genoemd.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van Synagis. EPAR staat voor European Public Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven