P2Y12-remmers

Bijgewerkt op 6 augustus 2022

Wat zijn P2Y12-remmers?

P2Y12-remmers zijn geneesmiddelen die de werking van bloedplaatjes tegengaan. Daarmee belemmeren ze de vorming van bloedstolsels in bloedvaten. In Nederland zijn cangrelor (merknaam: Kengrexal), clopidogrel (merknaam: Plavix), prasugrel (merknaam: Efient) en ticagrelor (merknaam: Brilique) beschikbaar als P2Y12-remmers.

Welke P2Y12-remmers zijn er?

In de tabel hieronder een overzicht van P2Y12-remmers.

GeneesmiddelMerknaamFabrikant
cangrelorKengrexalChiesi Pharmaceuticals
clopidogrelGrepid, Iscover, PlavixSanofi
prasugrelEfientDaiichi Sankyo
ticagrelorBriliqueAstraZeneca
overzicht van P2Y12-remmers met merknamen en fabrikanten

Hoe werken ze?

P2Y12-remmers blokkeren een bepaalde receptor op bloedplaatjes (trombocyten). Het gaat om der zogenaamde P2Y12-ADP-receptor. Hierdoor neemt de binding van fibrinogeen aan de GPIIb/IIIa-receptoren op het oppervlak van de trombocyten onder invloed van adenosinedifosfaat (ADP) af.

Bij welke aandoeningen worden ze gebruikt?

P2Y12-remmers worden gebruikt om het ontstaan van bloedstolsels in met name de kransslagaders te voorkomen. In de praktijk worden deze middelen vooral gebruikt bij de behandeling van acuut coronair syndroom en om een hartaanval te voorkomen bij mensen die eerder al een hartaanval hebben gehad.

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kunnen ook de P2Y12-remmers bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn bloedingen (blauwe plekken, bloedneus, maagbloeding etc.) en kortademigheid. In zeldzame gevallen kan gebruik van deze middelen leiden tot het ontstaan van een hersenbloeding (intracranële bloeding). Een andere zeldzame bijwerking is trombotische trombocytopenische purpura (TTP). Kijk voor aanvullende informatie op de webpagina’s van de afzonderlijke middelen.

Engelse vertaling

P2Y12 inhibitors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven