Oseltamivir

Bijgewerkt op 2 februari 2020

Wat is oseltamivir?

Oseltamivir is een geneesmiddel tegen griep. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Tamiflu. Tamiflu wordt geleverd als capsule. Er zijn capsules met 30 mg, 45 mg, en 75 mg oseltamivir. Daarnaast is wordt Tamiflu ook geleverd als poeder voor het maken van een orale suspensie (drank). De drank is bedoeld voor mensen die moeite hebben met het slikken van capsules, zoals bijvoorbeeld kleine kinderen of oude mensen.

verpakking Tamiflu (oseltamivir) 75 mg capsules
verpakking Tamiflu (oseltamivir) 75 mg capsules – bron: Alison Cassidy

Dit artikel gaat over werking, toepassingen en bijwerkingen van oseltamivir (Tamiflu).

Hoe werkt het?

Oseltamivir is een zogenaamde neuraminidaseremmers

Behandeling met Tamiflu moet uiterlijk 48 uur nadat de klachten zijn begonnen, of na contact met iemand met griep, worden gestart.

Bij welke aandoeningen?

Oseltamivir wordt gebruikt bij de behandeling van griep (influenza). Omdat griep meestal vanzelf over gaat wordt het middel alleen in speciale situaties voorgeschreven aan mensen met een verhoogde kans op het krijgen van complicaties. Soms wordt het middel ook gebruikt ter voorkoming van het ontstaan van griep.

Welke bijwerkingen geeft het?

Oseltamivir kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikpijn, moeheid en duizeligheid.

Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van Tamiflu.

ATC-code

J05AH02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven