Staaroperatie

Bijgewerkt op 27 mei 2024

Wat is een staaroperatie?

Een staaroperatie is een medische ingreep waarbij de oogarts onder verdoving de lens van het oog vervangt door een kunstlens. Deze ingreep gebeurt tijdens een dagopname. Dat betekent dat u dezelfde dag weer naar huis kan.

Wanneer wordt het gedaan?

Een staaroperatie wordt gedaan bij mensen die slecht zien vanwege staar. Staar is een aandoening waarbij de lens van het oog troebel wordt. Hierdoor kan het invallende licht niet goed het netvlies bereiken. Het gevolg is achteruitgang van het gezichtsvermogen.

Hoe gaat een staaroperatie?

Voordat de ingreep begint wordt het oog verdoofd. Dat gebeurt met oogdruppels. Soms wordt ook nog een injectie met verdovingsmiddel bij het oog gegeven. Door de verdoving doet de operatie geen pijn. Vervolgens wordt een klemmetje aangebracht dat er voor zorgt dat het oog open blijft tijdens de ingreep. Het is van belang om recht vooruit te kijken tijdens de ingreep. Dan zal de oogarts de troebele lens uit het lenszakje van het oog verwijderen. De lens wordt eerst fijngemaakt en vervolgens opgezogen. Het lege lenszakje wordt vervolgens opgevuld met de kunstlens. Na de ingreep wordt een doorzichtig kapje over het oog geplaatst.

Na de operatie

Na de operatie is het gezichtsvermogen verminderd doordat het oog afgeplakt is. Daarom is het van belang om een familielid of kennis te vragen u na de operatie te begeleiden naar huis.

Als na enige tijd de verdoving is uitgewerkt kan pijn aan het oog optreden. Hiertegen kan een pijnstiller worden ingenomen. Neem bij voorkeur paracetamol. Dit geeft de minste bijwerkingen.

Welke bijwerkingen of complicaties kunnen ontstaan?

Meestal verloopt een staaroperatie zonder problemen. Heel soms kunnen bijwerkingen of complicaties optreden, zoals:

Op de wat langere termijn kan nastaar ontstaan. Hierbij wordt het lenszakje waarin de kunstlens zit troebel.

Engelse vertaling

cataract surgery

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven