Bijgewerkt op 18 mei 2023 door Simpto.nl
Wat is een percutane endoscopische colostomie?
Percutane endoscopische colostomie (PEC) is een ingreep waarbij via een gaatje in de huid de dikke darm kan worden gespoeld. Deze ingreep wordt voornamelijk uitgevoerd bij mensen met aanhoudende obstipatie.
Hoe wordt een PEC uitgevoerd?
Bij PEC wordt via de anus een slang in de dikke darm wordt opgevoerd tot de blinde darm of het opstijgende deel van de dikke darm. Vandaaruit wordt een verbinding met de huid gemaakt. Dit gebeurt door vanuit de slang in de dikke darm met een sterke lichtbron in de richting van de buikhuid te schijnen. Daar waar het licht door de buikwand schijnt wordt onder lokale verdoving een sneetje in de buikhuid en de buikwand gemaakt.
Vervolgens wordt een slangetje – de zogenaamde PEC-sonde – vanuit de dikke darm door het gaatje naar buiten getrokken. De PEC-sonde wordt vervolgens vastgezet aan de buikhuid. Dit wordt gedaan zodat via het slangetje de dikke darm kan worden gespoeld. Dit gebeurt over het algemeen één keer per dag. Na het spoelen volgt meestal binnen een uur de ontlasting.
Wanneer wordt het gedaan?
Een PEC wordt uitgevoerd bij mensen met chronische obstipatie bij wie andere behandelingen niet of onvoldoende werken.
Welke complicaties kan het geven?
Net als bij veel andere ingrepen kunnen ook bij PEC bijwerkingen en complicaties optreden. Bij een aantal mensen zal sprake zijn van pijn rond de opening. Verder kan ter plekke van de wond in de buikwand een infectie optreden. In sommige gevallen zal dit leiden tot een buikwandabces. Een andere complicatie die kan optreden is het ontstaan van een fistel.
In een aantal gevallen zal de PEC niet goed werken. In dat geval wordt deze weer opgeheven en zal de opening zich meestal binnen een dag weer sluiten.
Verder lezen / Referenties
- KE Hawinkels, D Strijbos, D Keszthelyi, LPL Gilissen, ‘Percutane endoscopische colostomie – Behandeling van therapierefractaire chronische obstipatie’, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 20 april 2023; 167(16): pagina’s 34-39.