Laryngectomie

Bijgewerkt op 24 april 2023

Wat is een laryngectomie?

Laryngectomie is een operatie waarbij het strottenhoofd (de larynx) wordt verwijderd. Meestal wordt dit gedaan vanwege kanker van het strottenhoofd (larynxcarcinoom). Omdat het strottenhoofd de verbinding vormt tussen de keel en de luchtpijp ontstaat door een laryngectomie een onderbreking van de luchtwegen. Daarom wordt meestal een buisje in de luchtpijp aangebracht waarlangs geademd kan worden. Dit wordt een tracheostoma genoemd.

Welke vormen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een totale laryngectomie en een partiële laryngectomie. Bij een totale laryngectomie wordt het gehele strottenhoofd verwijderd, met daarbij de stembanden, het tongbeen, de epiglottis, en het rond de schildklier liggende kraakbeen. Bij een partiële laryngectomie wordt slechts een gedeelte van het strottenhoofd verwijderd.

Hoe gaat een laryngectomie?

Een laryngectomie is een operatie die wordt uitgevoerd door een KNO-arts. Het doel van de operatie is het kankergezwel in z’n geheel verwijderd.

Voordat de operatie kan beginnen wordt de patiënt onder narcose gebracht. Vervolgens wordt de huid van de hals opengesneden. Vervolgens het strottenhoofd verwijderd. Als de kanker buiten het strottenhoofd is gegroeid worden ook omliggende weefsels en/of organen verwijderd.

Bij welke aandoeningen wordt het gedaan?

Een laryngectomie wordt uitgevoerd bij kanker van het strottenhoofd (larynxcarcinoom), waaronder ook kanker van de stembanden.

Welke complicaties kan het geven?

Net als bij andere operaties kunnen ook bij een laryngectomie complicaties optreden. Door het verwijderen van het strottenhoofd met de stembanden is het na de operatie niet mogelijk om te spreken. Er zijn echter manieren om zonder stembanden toch weer te leren spreken. Verder kan na de operatie een infectie optreden in het geopereerde gebied en van de wond.

Synoniemen

operatieve verwijdering van het strottenhoofd, operatieve verwijdering van de larynx, chirurgische verwijdering van het strottenhoofd, chirurgische verwijdering van de larynx

Engelse vertaling

laryngectomy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven