Bijgewerkt op 3 maart 2025 door Simpto.nl
Wat is een keizersnede?
Een keizersnede is een operatie waarbij een ongeboren baby uit de baarmoeder van de moeder wordt gehaald.
De medische naam voor keizersnede is sectio caesarea.
Wanneer wordt het gedaan?
Een keizersnede wordt gedaan als een bevalling via de vagina onmogelijk is of gevaar oplevert voor moeder of kind. Dat kan het geval zijn als de moeder tijdens een eerdere bevalling complicaties heeft gehad. Het kan ook worden gedaan als het kind een abnormale ligging in de baarmoeder heeft. Dat kan bijvoorbeeld een stuitligging of een dwarse ligging zijn.
Ook bij een verkeerde ligging van de placenta (moederkoek) in de baarmoeder kan een keizersnede noodzakelijk zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als de placenta de uitgang naar de baarmoedermond blokkeert. Dit wordt placenta previa genoemd.
Verder kan besloten worden tot een keizersnede als de moeder bepaalde infectie heeft, bijvoorbeeld herpes of HIV-infectie. Bij een vaginale bevalling komt de baby in contact met het slijmvlies van de vagina en kan zo besmet raken. Dit kan worden voorkomen door een keizersnede uit te voeren.
Hoe gaat een keizersnede?
Een keizersnede wordt uitgevoerd door een gynecoloog. Als verdoving wordt meestal een ruggenprik gegeven. Dat betekent dat buik en onderlijf ongevoelig worden, maar dat de moeder verder gewoon bij bewustzijn is. Vervolgens zal de gynecoloog een snede maken onder in de buik. Hierbij wordt de baarmoeder blootgelegd. Hierna wordt een snede gemaakt in de baarmoeder. Zo komt de baby in zicht en kan uit de baarmoeder worden gehaald. De ingreep duurt ongeveer 30-45 minuten.
Voordelen en nadelen
Het grote voordeel van een keizersnede is dat het kind meestal zonder problemen en binnen korte tijd geboren kan worden.
Nadelen zijn dat, net als bij andere operaties, problemen kunnen optreden. Het kan dan gaan om complicaties zoals nabloedingen, wondinfecties, en infectie van het baarmoederslijmvlies (endometritis). Verder kunnen door het litteken in de baarmoeder problemen ontstaan bij een volgende bevalling. Een zeldzame complicatie is littekenendometriose.
Synoniemen
keizersnee, sectio caesarea
Niet gevonden wat je zocht?
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.