Heupvervangingsoperatie

Bijgewerkt op 18 april 2023

Wat is een heupvervanginsoperatie?

Een heupvervangingsoperatie is een operatie waarbij (een deel van) het heupgewricht wordt vervangen door een kunstheup. Deze ingreep wordt vaak gedaan in verband met slijtage van het heupgewricht. Ook een gebroken heup (heupfractuur) kan een reden zijn om deze operatie uit te voeren.

Hoe gaat de operatie?

De operatie begint met het onder narcose brengen. Dit gebeurt door de anesthesist. Vervolgens zal de orthopedisch chirurg aan de operatie beginnen. Er zijn verschillende manieren waarop een heup vervangen kan worden door een kunstheup (heupprothese). Vaak wordt aan de zijkant van de heup een snede gemaakt. Het onderhuidse weefsel en de spieren worden opzij gehouden. Hierdoor wordt de heup zichtbaar. De chirurg zal vervolgens de bovenkant van het dijbeen (de femurkop) losmaken van de heupkom (dat onderdeel is van het bekken). De versleten femurkop wordt vervolgens van het dijbeen afgezaagd. Daarvoor in de plaats wordt het ene deel van de heupprothese geplaatst. Het andere deel van de heupprothese wordt in de heupkom van het bekken geplaatst. Zo ontstaat de nieuwe kunstheup.

Na de operatie

Als de operatie klaar is word je naar de verkoeverkamer gebracht. Daar word je langzaam wakker. Als alles goed is gegaan word je naar de verpleegafdeling gebracht. Het streven is meestal om zo snel mogelijk na de operatie te beginnen met revalidatie. Dat betekent dat snel begonnen wordt met het bewegen en belasten van het heupgewricht.

Wat kan er misgaan?

Net als bij andere operaties kunnen ook na een heupvervangingsoperatie complicaties optreden. Als de verdoving is uitgewerkt zal het gebied van de operatie pijn gaan doen. Dit zal worden tegengegaan met pijnstillers. Verder kan als complicatie een wondinfectie optreden. Een andere complicatie van dit soort operaties is het ontstaan van een trombosebeen. Dit wordt tegengegaan door stollingsremmende geneesmiddelen toe te dienen.

Synoniemen

totale heupgewrichtsvervanging, totale heup

Engelse vertaling

hip replacement surgery

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven