Artroscopie

Bijgewerkt op 12 februari 2025 door Simpto.nl

Wat is een artroscopie?

Een artroscopie is een kijkoperatie van een gewricht. Meestal wordt een artroscopie uitgevoerd aan het kniegewricht. Maar ook bij andere gewrichten worden artroscopieën verricht, zoals artroscopie van de schouder en artroscopie van de pols. Het voordeel ten opzichte van een gewone operatie is dat bij een artroscopie niet het hele gewricht open gemaakt hoeft te worden. Het is daarom een veel minder ingrijpende operatie. Hierdoor zal men na een artroscopie over het algemeen sneller herstellen dan na een gewone operatie.

Wat gebeurt er tijdens een artroscopie?

Artroscopieën worden meestal verricht door een orthopedisch chirurg, soms door een reumatoloog. Na verdoving wordt een klein sneetje bij het gewricht gemaakt. Via deze zogenaamde incisie wordt de artroscoop in het gewricht gebracht. Via de artroscoop kan de arts in het gewricht kijken.

Als de artroscopie afwijkingen worden gezien in het gewricht zal de arts beoordelen of deze direct kunnen worden behandeld. Zo kan bijvoorbeeld tijdens een artroscopie van de knie een gewrichtsmuis (los stukje kraakbeen) worden verwijderd. Een gescheurde meniscus kan in z’n geheel of gedeeltelijk worden verwijderd.

Welke complicaties kan het geven?

Een voordeel van artroscopieën ten opzichte van gewone operaties is dat het minder ingrijpend is. Hierdoor zijn er meestal minder complicaties en kan men na de ingreep het gewricht sneller weer bewegen en belasten. Desondanks kunnen, net als bij elke medische ingreep, ook bij een artroscopie complicaties optreden. Zo kan in zeldzame gevallen een wondinfectie of een nabloeding ontstaan.

Verschillende soorten artroscopie

Artroscopieën kunnen worden verricht aan verschillende gewrichten:

  • artroscopie van de schouder
  • artroscopie van de elleboog
  • artroscopie van de pols
  • artroscopie van de heup
  • artroscopie van de knie
  • artroscopie van de enkel

Synoniem

kijkoperatie van gewricht


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven