Operatie

Bijgewerkt op 21 februari 2023 door Simpto.nl

Wat is een operatie?

Een operatie is een medische ingreep waarbij in het lichaam wordt gesneden om een afwijking te herstellen of weefsel of organen te verwijderen.

Welke operaties zijn er?

In Nederland vinden jaarlijks duizenden operaties plaats, variërend van kleine ingrepen tot uitgebreide operaties. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende soorten operaties in Nederland, de bijbehorende ingrepen en de mogelijke complicaties die zich kunnen voordoen.

Verwijdering van de galblaas

Een galblaas verwijdering is een veelvoorkomende operatie waarbij de galblaas wordt verwijderd. Dit kan nodig zijn bij bijvoorbeeld galstenen, een ontsteking van de galblaas of kanker. De operatie gebeurt meestal via een kijkoperatie, waarbij de chirurg kleine incisies maakt in de buik. De mogelijke complicaties van deze ingreep zijn onder meer infectie, bloedingen en beschadiging van de galwegen.

Knippen van de keelamandelen

Het knippen van de amandelen is een veelvoorkomende ingreep bij kinderen die vaak last hebben van keelontstekingen. Hierbij worden de amandelen verwijderd, zodat de keel minder snel ontstoken raakt. De ingreep gebeurt meestal onder algehele verdoving en duurt ongeveer 20 minuten. De mogelijke complicaties van deze ingreep zijn onder meer bloedingen, infecties en moeite met slikken na de operatie.

Galblaasoperatie

Een galblaasoperatie is een operatie waarbij de galblaas wordt verwijderd. Dit kan nodig zijn bij bijvoorbeeld galstenen, een ontsteking van de galblaas of kanker. De operatie gebeurt meestal via een kijkoperatie, waarbij de chirurg kleine incisies maakt in de buik. De mogelijke complicaties van deze ingreep zijn onder meer infectie, bloedingen en beschadiging van de galwegen.

Liesbreukoperatie

Een liesbreukoperatie is een operatie waarbij een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek wordt hersteld. Dit kan nodig zijn bij bijvoorbeeld pijnklachten, een verklemd gevoel of het risico op beklemming van de uitstulping. De operatie gebeurt meestal via een kijkoperatie of een traditionele operatie, waarbij de chirurg een kleine incisie maakt in de liesstreek. De mogelijke complicaties van deze ingreep zijn onder meer infectie, bloedingen en een nabloeding.

Heupoperatie

Een heupoperatie is een operatie waarbij een beschadigde heup wordt vervangen door een kunstheup. Dit kan nodig zijn bij bijvoorbeeld artrose, een breuk of een ontsteking. De operatie gebeurt meestal via een traditionele operatie, waarbij de chirurg een incisie maakt in de heupstreek. De mogelijke complicaties van deze ingreep zijn onder meer infectie, bloedingen en een beschadiging van de zenuwen rondom de heup.

Staaroperatie

Een staaroperatie is een operatie waarbij de ooglens wordt vervangen door een kunstlens. Dit kan nodig zijn als door vertroebeling van de lens de gezichtsscherpte achteruitgaat.

Schildklieroperatie

Bij een schildklieroperatie is meestal sprake van een verwijdering van de schildklier, bijvoorbeeld vanwege kanker van de schildklier. De medische naam voor deze ingreep is thyreoidectomie.

Synoniemen

chirurgische ingreep, operatieve ingreep

Engelse vertaling

surgical procedure

Plaats een reactie