Bijgewerkt op 24 april 2023
Wat is een operatie?
Een operatie is een medische ingreep waarbij in het lichaam wordt gesneden om een afwijking te herstellen of weefsel of organen te verwijderen.
Welke operaties zijn er?
In Nederland vinden jaarlijks duizenden operaties plaats, variërend van kleine ingrepen tot uitgebreide operaties. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende soorten operaties in Nederland, de bijbehorende ingrepen en de mogelijke complicaties die zich kunnen voordoen, waaronder:
- beenamputatie – chirurgische verwijdering van (een deel van) het been, bijvoorbeeld door afsluiting van bloedvaten naar het been
- besnijdenis – chirurgische verwijdering van een deel van de voorhuid
- cholecystectomie – chirurgische verwijdering van de galblaas
- heupvervangingsoperatie – operatief vervangen van versleten heupkop door heupprothese
- keizersnede – operatieve verwijdering van een baby uit de baarmoeder
- laryngectomie – operatieve verwijdering van het strottenhoofd
- liesbreukoperatie – operatief herstel van door de buikwand uitpuilend buikinhoud
- longtransplantatie – operatie waarbij een long van een donor in de borstkas van een ontvanger wordt geïmplanteerd
- maagverkleiningsoperatie – operatie waarbij een deel van de maag verwijderd wordt
- niertransplantatie – operatie waarbij een nier van een donor in het lichaam van een ontvanger wordt geïmplanteerd
- splenectomie – chirurgische verwijdering van de milt
- staaroperatie – vervangen van troebele ooglens door een kunstlens
- thyreoïdectomie – chirurgische verwijdering van de schildklier
- tonsillectomie – chirurgische verwijdering (‘knippen’) van de keelamandelen
- tracheotomie – het via de hals aanbrengen van een opening in de luchtpijp in geval van een afgesloten luchtweg
Beenamputatie
Beenamputatie is chirurgische verwijdering van (een deel van) het been, bijvoorbeeld door afsluiting van bloedvaten naar het been. Ook kan een beenamputatie nodig zijn na een ernstig ongeval waarbij het been verbrijzeld is.
Cholecystectomie
Een galblaas verwijdering is een veelvoorkomende operatie waarbij de galblaas wordt verwijderd. Dit kan nodig zijn bij bijvoorbeeld galstenen, een ontsteking van de galblaas of kanker. De operatie gebeurt meestal via een kijkoperatie, waarbij de chirurg kleine incisies maakt in de buik. De mogelijke complicaties van deze ingreep zijn onder meer infectie, bloedingen en beschadiging van de galwegen.
Een galblaasoperatie is een operatie waarbij de galblaas wordt verwijderd. Dit kan nodig zijn bij bijvoorbeeld galstenen, een ontsteking van de galblaas of kanker. De operatie gebeurt meestal via een kijkoperatie, waarbij de chirurg kleine incisies maakt in de buik. De mogelijke complicaties van deze ingreep zijn onder meer infectie, bloedingen en beschadiging van de galwegen.
Heupvervangingsoperatie
Een heupoperatie is een operatie waarbij een beschadigde heup wordt vervangen door een kunstheup. Dit kan nodig zijn bij bijvoorbeeld artrose, een breuk of een ontsteking. De operatie gebeurt meestal via een traditionele operatie, waarbij de chirurg een incisie maakt in de heupstreek. De mogelijke complicaties van deze ingreep zijn onder meer infectie, bloedingen en een beschadiging van de zenuwen rondom de heup.
Liesbreukoperatie
Een liesbreukoperatie is een operatie waarbij een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek wordt hersteld. Dit kan nodig zijn bij bijvoorbeeld pijnklachten, een verklemd gevoel of het risico op beklemming van de uitstulping. De operatie gebeurt meestal via een kijkoperatie of een traditionele operatie, waarbij de chirurg een kleine incisie maakt in de liesstreek. De mogelijke complicaties van deze ingreep zijn onder meer infectie, bloedingen en een nabloeding.
Staaroperatie
Een staaroperatie is een operatie waarbij de ooglens wordt vervangen door een kunstlens. Dit kan nodig zijn als door vertroebeling van de lens de gezichtsscherpte achteruitgaat.
Thyreoïdectomie – chirurgische verwijdering van de schildklier
Bij een schildklieroperatie is meestal sprake van een verwijdering van de schildklier, bijvoorbeeld vanwege kanker van de schildklier. De medische naam voor deze ingreep is thyreoïdectomie.
Tonsillectomie – ‘knippen’ van de keelamandelen
Het knippen van de amandelen is een veelvoorkomende ingreep bij kinderen die vaak last hebben van keelontstekingen. Hierbij worden de amandelen verwijderd, zodat de keel minder snel ontstoken raakt. De ingreep gebeurt meestal onder algehele verdoving en duurt ongeveer 20 minuten. De mogelijke complicaties van deze ingreep zijn onder meer bloedingen, infecties en moeite met slikken na de operatie.
Tracheotomie – aanbrengen opening in de luchtpijp via de hals
Een tracheotomie wordt verricht bij afsluiting of sterke vernauwing van de luchtwegen in de keel of het strottenhoofd. Via de opening kan een buisje in de luchtpijp worden ingebracht. Via dit buisje kan worden geademd of kunstmatig worden beademd.
Synoniemen
chirurgische ingreep, operatieve ingreep
Engelse vertaling
surgical procedure