Ondansetron

Wat is ondansetron?

Ondansetron is een geneesmiddel tegen misselijkheid en braken (anti-emeticum). Het wordt vooral gebruikt bij patiënten die chemotherapie krijgen. Bij hen wordt het middel gebruikt om misselijkheid en braken tegen te gaan of te voorkomen.

Ondansetron wordt op de markt gebracht onder de merknaam Zofran. Er zijn Zofran smelttabletten (‘Zydis’), Zofran stroop en Zofran zetpillen. Ook zijn merkloze middelen met ondansetron beschikbaar. Daarvan is ook een versie beschikbaar die direct in de bloedbaan kan worden toegediend.

verpakking Zofran (ondansetron) smelttabletten
verpakking Zofran (ondansetron) smelttabletten

Hoe werkt het?

Ondansetron werkt in op bepaalde receptoren van hersencellen. Het gaat om een bepaald soort serotonine-receptoren die 5HT3-receptoren worden genoemd. Ondansetron bindt aan deze 5HT3-receptoren. 5HT3-receptoren zijn structuren op de celmembraan van cellen in de hersenen. Het gaat om cellen in een deel van de hersenen waar het gevoel van misselijkheid ontstaat. Dit deel van de hersenen wordt de area postrema, of ook wel het braakcentrum van de hersenen genoemd. Als cellen in dit braakcentrum worden geprikkeld ontstaat een gevoel van misselijkheid en de neiging om over te geven. Prikkeling van deze cellen gebeurt via deze 5HT3-receptoren. Ze kunnen worden geprikkeld door de neurotransmitter (prikkeloverdrachtstof) serotonine. Doordat ondansetron met de 5HT3-receptoren bindt kan serotonine er niet aan binden. Zo voorkomt het dat serotonine een gevoel van misselijkheid en braakneigingen oproept.

Bij welke aandoeningen?

Ondansetron wordt gebruikt om misselijkheid en braken te behandelen of te voorkomen bij mensen die worden behandeld met chemotherapie. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor de behandeling of preventie van misselijkheid na operaties (postoperatieve misselijkheid). Ten slotte wordt ondansetron gebruikt voor ernstige vormen van zwangerschapsmisselijkheid (hyperemesis gravidarum).

Welke bijwerkingen zijn er?

Net als andere geneesmiddelen kan ook ondansetron bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals:

  • verhoogd ALAT-gehalte
  • verhoogd ASAT-gehalte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven