Olsalazine

Wat is olsalazine?

Olsalazine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van colitis ulcerosa. Het wordt op de markt gebracht door Atnahs Pharma onder de merknaam Dipentum. Dipentum wordt geleverd als capsule en als tablet. De capsules bevatten 250 mg van de werkzame stof. De tablet bevat 500 mg van de werkzame stof.

verpakking Dipentum (olsalazine) 500 mg tabletten
verpakking Dipentum (olsalazine) 500 mg tabletten – bron: Atnahs.com

Hoe werkt het?

Olsalazine is een zogenaamde pro-drug. Het is zelf niet werkzaam maar wordt in het lichaam omgezet in een werkzaam middel. Na inname wordt het in de dikke darm door bacteriën omgezet in mesalazine. Mesalazine is een ontstekingsremmer (anti-inflammatoir geneesmiddel). Het gaat de ontsteking in de dikke darm tegen.

Bij welke aandoeningen?

Olsalazine wordt voorgeschreven aan mensen met colitis ulcerosa. Lees meer over dit ziektebeeld op de webpagina over colitis ulcerosa.

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering is 500 mg per dag. Dat kan zowel als tweemaal per dag 250 mg, of als eenmaal per dag 500 mg. Vervolgens kan de dosering met 500 mg per dag worden verhoogd tot 2000 mg per dag. De maximale dosering is 3000 mg per dag in meerdere doses, waarbij maximaal 1000 mg per keer mag worden genomen. De onderhoudsdosering is meestal tweemaal per dag 500 mg.

De capsules en tabletten bij voorkeur direct na een maaltijd innemen met een ruime hoeveelheid vocht. In het begin van de behandeling kan diarree optreden. In dat geval kan de dosering gedurende drie dagen verlaagd worden en vervolgens weer verhoogd. Om diarree tegen te gaan is het aan te bevelen om de dagdosis over meerdere doseringen te verdelen dan gebruikelijk.

Welke bijwerkingen zijn er?

Olsalazine kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn diarree, misselijkheid, huiduitslag, pijnlijke gewrichten, en hoofdpijn. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn, duizeligheid, snelle hartslag, depressieve gevoelens, tintelingen of prikkelingen in de vingers of tenen, spierpijn, koorts en braken. Ook kunnen afwijkingen in het bloed voorkomen, zoals verlaging van het aantal bloedplaatjes en stijging van de leverenzymwaarden.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Dipentum.

ATC-code

A07EC03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven