Olmesartan

Bijgewerkt op 7 december 2021

Wat is olmesartan?

Olmesartan is een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk (antihypertensivum). Het wordt op de markt gebracht door Daiichi Sankyo onder de merknaam Olmetec. Olmetec wordt geleverd als omhulde tablet. De tabletten zijn beschikbaar in drie sterktes, namelijk met respectievelijk 10 mg, 20 mg en 40 mg olmesartan. Naast Olmetec zijn ook merkloze (generieke) producten met olmesartan beschikbaar.

Hoe werkt het?

Olmesartan is een angiotensine receptor blokker (ARB). ARB’s blokkeren de zogenaamde angiotensine II-receptor. Daardoor kan angiotensine II z’n werking niet uitoefenen. Angiotensine II stimuleert de bijnieren om het hormoon aldosteron uit te scheiden. Aldosteron zorgt ervoor dat in de nieren natrium (zout) wordt vastgehouden en kalium wordt uitgescheiden. Door de uitscheiding van aldosteron tegen te gaan zorgen ARB’s ervoor dat meer zout wordt uitgescheiden door de nieren in de urine. Zout trekt water mee zodat meer vocht wordt uitgeplast. De hoeveelheid vocht in het lichaam, en dus ook in de bloedvaten, neemt daardoor af met als gevolg dat de druk in de bloedvaten daalt.

Bij welke aandoeningen?

Olmesartan wordt gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie).

Welke dosering?

De aanbevolen startdosering is eenmaal per dag 10 mg. Wanneer daarmee de bloeddruk onvoldoende daalt kan de dosering worden opgehoogd tot eenmaal per dag 20 mg. De maximale dosering is eenmaal per dag 40 mg. De tablet zonder kauwen iedere dag rond hetzelfde tijdstip innemen. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts over dosering. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan olmesartan bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, diarree, buikpijn, buikgriep, keelpijn, hoesten, botpijn, urineweginfecties, bronchitis, pijn op de borst, moeheid en griepachtige symptomen. Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals bijvoorbeeld een verhoogd creatinekinase gehalte, een verhoogd triglyceride gehalte en een verhoogd urinezuur gehalte.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Olmetec.

ATC-code

C09CA08

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven