Bijgewerkt op 27 september 2021
Wat is olaparib (Lynparza)?
Olaparib is een geneesmiddel tegen bepaalde vormen van eierstokkanker (ovariumcarcinoom) en kanker van de eileider (tubacarcinoom). Het middel wordt op de markt gebracht door het zweedse farmaceutische bedrijf AstraZeneca. Het is beschikbaar als tablet en als capsule. Lynparza capsules bevatten 50 mg olaparib. De tabletten zijn beschikbaar met respectievelijk 100 mg en 150 mg olaparib.
Dit artikel gaat over werking, toepassingen, bijwerkingen en contra-indicaties van olaparib.
Hoe werkt het?
Olaparib is een zogenaamde PARP-remmer. Het remt een bepaald stofje in het lichaam dat van belang is voor de groei van tumorcellen die een bepaalde erfelijke afwijking hebben. Het gaat om een afwijking in het zogenaamde ‘BRCA1-gen’ of het ‘BRCA2-gen’. Het stofje dat door olaparib wordt geremd is het enzym poly-ADP-ribose-polymerase (PARP). Door de afwijking van het BRCA1- of het BRCA2-gen zijn cellen meer afhankelijk van PARP voor het herstellen van schade aan het DNA. Dat betekent dat PARP van groot belang is voor deze kankercellen om zich te kunnen blijven vermenigvuldigen. Het remmen van PARP leidt dus tot toename van DNA-schade en daardoor ook remming van het vermenigvuldigen van kankercellen met de betreffende afwijking.
Bij welke aandoeningen?
Olaparib is bedoeld voor de behandeling van vormen van kanker waarbij bepaalde erfelijke afwijkingen voorkomen. Het gaat om afwijkingen in een bepaald deel het DNA van de kankercellen. Dit deel van het DNA wordt ‘BRCA-gen’ genoemd. Een afwijking in het BRCA-gen wordt ‘BRCA-mutatie’ genoemd. Er zijn twee typen afwijkingen in dit gen, namelijk BRCA1 en BRCA2 mutaties. Deze afwijkingen komen vooral voor bij eierstokkanker, borstkanker en prostaatkanker.
Olaparib is in Nederland officieel geregistreerd voor de behandeling van vrouwen met eierstokkanker, kanker van de eileiders en kanker van het buikvlies. Alleen patiënten die al eerder chemotherapie met platina hebben gehad komen in aanmerking voor behandeling met dit middel.
Toedieningsvorm en dosering
Lynparza is beschikbaar als capsules met 50 mg olaparib. De gebruikelijke dosering is tweemaal daags 400 mg. Dat is dus acht capsules per keer. De capsules dienen ten minste 1 uur na de maaltijd te worden ingenomen. Na inname gedurende twee uur niks eten. Het kan zijn dat de behandelend arts in individuele gevallen afwijkt van de standaarddosering.
Voordat de behandeling wordt ingesteld zal eerst bepaald moeten worden of er inderdaad sprake is van een afwijking in het BRCA1-gen of het BRCA2-gen. Dat wordt meestal gedaan door bloed af te nemen. Het kan echter ook worden bepaald met behulp van speeksel.
Aanbevolen wordt om door te gaan met de behandeling totdat blijkt dat het middel niet of onvoldoende werkt, of er onacceptabele bijwerkingen optreden.
Wat doen bij gemiste dosis?
Wanneer een dosis wordt gemist is het aan te raden de volgende (normale) dosis gewoon op het geplande tijdstip innemen.
Welke bijwerkingen zijn er?
Net als andere antikankermiddelen kan ook olaparib bijwerkingen veroorzaken. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:
- geen trek in eten
- moeheid
- misselijkheid
- zich zwak voelen
- hoofdpijn
- braken
- dyspepsie
- diarree
- duizeligheid
- veranderde smaak
- buikpijn
- bloedarmoede
Het middel kan ook afwijkingen in het bloed veroorzaken, zoals:
- verlaagd hemoglobine (Hb) gehalte van het bloed
- neutropenie (verlaagd aantal neutrofiele granulocyten in het bloed)
- lymfopenie (verlaagd aantal lymfocyten in het bloed)
- verhoogd creatinine gehalte in het bloed
- verhoogd MCV (mean corpuscular volume) van de rode bloedcellen (erytrocyten); dit betekent dat de rode bloedcellen een vergroot volume hebben
- trombocytopenie (verlaagd aantal bloedplaatjes in het bloed)
Ten slotte kan olaparib in zeldzame gevallen ernstige complicaties geven, namelijk pneumonitis en myelodysplastisch syndroom. De kans hierop is voor beide aandoeningen kleiner dan 1%.
Welke contra-indicaties zijn er?
Er zijn geen harde contra-indicaties voor gebruik van dit middel.
Gebruik tijdens zwangerschap
Er zijn onvoldoende gegevens bekend over de veiligheid van gebruik van Lynparza bij zwangere vrouwen. Uit dierproeven is echter gebleken dat het middel afwijkingen kan veroorzaken bij de ongeboren vrucht. Daarom wordt het gebruik van olaparib tijdens de zwangerschap afgeraden.
Gebruik tijdens borstvoeding
Het is niet bekend of olaparib wordt uitgescheiden in de moedermelk. Daarom zal de patiënte in overleg met de behandelend arts een afweging moeten maken of de voordelen van het middel voor patiënte opwegen tegen de eventuele nadelen voor de baby.
Verder lezen
Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de EPAR van dit Lynparza. EPAR staat voor ‘European Public Assessment Report’. Het is een officieel document van de Europese gezondheidsautoriteiten.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 5 november 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 25 december 2019
Vragen en Opmerking
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt vragen stellen of opmerkingen plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Dit gebeurt nadat ze door Simpto.nl zijn gezien. Er kan dus een aantal uren overheengaan voordat de reactie zichtbaar wordt op deze webpagina.
Dit medicijn zit in Belgie nog in studie. Ik kon meedoen met deze studie met de kans dat ik een placebo kreeg. Ik heb geweigerd. Ik ben drager van brca2. Ik ga dit bespreken met mijn oncoloog dat het medicijn in Nederland wel al verkrijgbaar is. Indien zij er niet aangeraakt kan ik dan in Nederland bij een oncoloog gaan die mij dit wel kan voorschrijven??
Kan iedere arts dit middel voorschrijven of moet er nog aan andere voorwaarden voldaan worden?