Ocrelizumab

Wat is ocrelizumab?

Ocrelizumab is een geneesmiddel tegen multiple sclerose (MS). Het wordt door middel van een infuus direct in de bloedbaan toegediend. Het middel is ontwikkeld door het bedrijf Genentech. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Ocrevus.

Ocrevus (ocrelizumab)
Ocrevus (ocrelizumab)

Ocrevus wordt tweemaal per jaar per infuus toegediend. In de Verenigde Staten kost het middel ongeveer US$ 65.000 per jaar.

Hoe werkt het?

Ocrelizumab bindt heel gericht aan een eiwit dat op bepaalde cellen van het afweersysteem zit. Het gaat om een eiwit dat ‘CD20’ wordt genoemd. CD20 zit op zogenaamde B-cellen. B-cellen spelen een belangrijke rol in ons afweersysteem. Ze maken namelijk antistoffen aan. Door met CD20 op B-cellen te binden gaan de B-cellen kapot. Gedacht wordt dat B-cellen een rol spelen bij de afbraak van de myelineschede bij MS-patiënten. Door de B-cellen kapot te maken zou de afbraak van de myelineschede gestopt worden.

Toepassingen

Ocrelizumab wordt gebruikt bij de behandeling van multiple sclerose (MS). Het middel is goedgekeurd voor behandeling van patiënten met de ‘relapsing remitting’ vorm van MS, en de ‘primair progressieve’ vorm van MS.

Bijwerkingen

Doordat ocrelizumab het afweersysteem aantast is de kans op infecties verhoogd. Ook is er een licht verhoogde kans op het krijgen van kanker.

Verder kunnen de volgende bijwerkingen voorkomen:

Engelse vertaling

ocrelizumab (Ocrevus)


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 13 februari 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 13 februari 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *