Obinutuzumab

Bijgewerkt op 11 mei 2021

Wat is obinutuzumab?

Obinutuzumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vormen van bloedkanker en lymfeklierkanker. Het wordt op de markt gebracht door Roche onder de merknaam Gazyvaro. Gazyvaro wordt geleverd als (concentraat voor) infusievloeistof. Het concentraat heeft een sterkte van 25 mg/ml en wordt geleverd in een flacon met 40 ml vloeistof.

Hoe werkt het?

Obinutuzumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Kijk voor meer informatie op de webpagina over monoklonale antilichamen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Obinutuzumab wordt gebruikt voor de behandeling van chronische lymfatische leukemie en voor de behandeling van folliculair lymfoom.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere medicijnen kan obinutuzumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, hoofdpijn, koorts, hoesten, zich zwak voelen, pijn in de gewrichten, slecht slapen, pijn op de borst, aankomen in gewicht, diarree of juist obstipatie, pijn in de rug, pijn in armen en/of benen en pijn in de mond. Ook kunnen complicaties optreden, zoals reacties op het infuus, urineweginfecties, keelontsteking, luchtweginfecties, boezemfibrilleren en tumorlysissyndroom. Verder kunnen ook afwijkingen in het bloed ontstaan, waaronder een afname van het aantal witte bloedcellen in het bloed (leukopenie), een afname van het aantal bloedplaatjes in het bloed (trombocytopenie) en een afname van het hemoglobine gehalte in het bloed (anemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Gazyvaro. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XC15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven