Bijgewerkt op 1 december 2021
Wat is obidoxim?
Obidoxim is een geneesmiddel dat wordt gebruikt als antigif bij de behandeling van bepaalde vergiftigingen (intoxicaties). Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Toxogonin. Toxogonin wordt geleverd als injectievloeistof voor toediening via een infuus direct in de bloedbaan (intraveneus) of in de spieren (intramusculair).
Hoe werkt het?
Obidoxim gaat de binding van organische fosfaten met het enzym acetylcholinesterase tegen. Acetylcholinesterase zorgt ervoor dat de signaalstof (neurotransmitter) acetylcholine wordt uitgeschakeld nadat het een zenuwprikkel tussen zenuwcellen heeft doorgegeven. Organische fosfaten, zoals zenuwgassen, binden aan een bepaald deel van acetylcholinesterase en zorgen vervolgens voor een chemische verandering aan het enzym. Hierdoor wordt de werking van acetylcholinesterase uitgeschakeld. Als acetylcholinesterase wordt uitgeschakeld zal acetylcholine aanwezig blijven in de synaptische spleet (ruimte tussen zenuwcellen waar de prikkeloverdracht plaatsvindt). Daar zorgt het voor een herhaalde of continue prikkeling van de zenuwen, met als gevolg aanhoudende spiersamentrekking en op den duur spierverlamming. Obidoxim gaat dit tegen doordat het zelf sterker bindt met organische fosfaten dan acetylcholinesterase. Zo wordt de binding van het zenuwgas met acetylcholinesterase ongedaan gemaakt.
Bij welke aandoeningen?
Obidoxim wordt gebruikt bij de behandeling van bepaalde vergiftigingen. Het gaat om vergiftigingen met organische fosforverbindingen, zoals die voorkomen in insecticiden. Voorbeelden daarvan zijn vergiftiging met malathion en vergiftiging met parathion. Daarnaast kan het middel ook worden ingezet bij vergiftiging met zenuwgassen (bijvoorbeeld Novichok en Sarin), zoals dat kan voorkomen in oorlogen.
Welke dosering?
Voor de juiste dosering verwijzen wij naar de bijsluiter van Toxogonin.
Welke bijwerkingen kan het geven?
Bijwerkingen die voor kunnen komen zijn onder andere snelle hartslag (tachycardie), hartritmestoornis, droge mond, geelzucht, een veranderd gevoel, spierzwakte en een stijging van de bloeddruk. Ook kunnen afwijkingen aan de lever en de nieren optreden. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Toxogonin.
ATC-code
V03AB13