Nitisinon

Bijgewerkt op 7 augustus 2023

Wat is nitisinon?

Nitisinon is een geneesmiddel tegen tyrosinemie type 1. Tyrosinemie type 1 is een zeer zeldzame stofwisselingsziekte.

Nitisinon wordt in Nederland op de markt gebracht door Swedish Orphan Biovitrum International (SOBI). Het wordt verkocht onder de merknaam Orfadin.

Orfadin (nitisinon) suspensie voor de behandeling van tyrosinemie type 1
Orfadin (nitisinon) suspensie (Bron: Swedish Orphan)

Orfadin is een zogenaamd ‘weesgeneesmiddel’. Dat betekent dat het gebruikt wordt voor de behandeling van een zeldzame ziekte.

Orfadin wordt geleverd als capsules en als drank (suspensie). Er zijn capsules met 2 mg, 5 mg, 10 mg en 20 mg nitisinon.

Toepassing

Nitisinon wordt gebruikt voor de behandeling van tyrosinemie type 1. Door vroeg te beginnen met behandeling is de kans op aantasting van lever en nieren sterk verminderd. Naast gebruik van nitison wordt een fenylalanine- en tyrosinearm dieet gevolgd.

Bijwerkingen

Nitisinon kan afwijkingen in het bloed veroorzaken, zoals een verlaging van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en een verlaging van het aantal granulocyten in het bloed (granulocytopenie).

Ook kan het middel afwijkingen aan de ogen en oogleden geven, zoals ontsteking van het bindvlies van het oog (conjunctivitis) en ontsteking en vertroebeling van het hoornvlies. Ontsteking van het hoornvlies (keratitis) veroorzaakt vaak lichtschuwheid als klacht.

Verder lezen / Referenties

Voor meer informatie verwijzen wij naar de EPAR van dit product. De EPAR is het European Public Assessment Report. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten met uitgebreide informatie over het product.

Engelse vertaling

nitisinone


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van semaglutide vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je een reactie plaatsen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven