Nitisinon

Bijgewerkt op 22 december 2017 door Simpto.nl

Wat is nitisinon?

Nitisinon is een geneesmiddel tegen tyrosinemie type 1. Tyrosinemie type 1 is een zeer zeldzame stofwisselingsziekte.

Nitisinon wordt in Nederland op de markt gebracht door Swedish Orphan Biovitrum International (SOBI). Het wordt verkocht onder de merknaam Orfadin.

Orfadin (nitisinon) suspensie voor de behandeling van tyrosinemie type 1
Orfadin (nitisinon) suspensie (Bron: Swedish Orphan)

Orfadin is een zogenaamd ‘weesgeneesmiddel’. Dat betekent dat het gebruikt wordt voor de behandeling van een zeldzame ziekte.

Orfadin wordt geleverd als capsules en als drank (suspensie). Er zijn capsules met 2 mg, 5 mg, 10 mg en 20 mg nitisinon.

Toepassing

Nitisinon wordt gebruikt voor de behandeling van tyrosinemie type 1. Door vroeg te beginnen met behandeling is de kans op aantasting van lever en nieren sterk verminderd. Naast gebruik van nitison wordt een fenylalanine- en tyrosinearm dieet gevolgd.

Bijwerkingen

Nitisinon kan afwijkingen in het bloed veroorzaken, zoals een verlaging van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en een verlaging van het aantal granulocyten in het bloed (granulocytopenie).

Ook kan het middel afwijkingen aan de ogen en oogleden geven, zoals ontsteking van het bindvlies van het oog (conjunctivitis) en ontsteking en vertroebeling van het hoornvlies. Ontsteking van het hoornvlies (keratitis) veroorzaakt vaak lichtschuwheid als klacht.

Verder lezen / Referenties

Voor meer informatie verwijzen wij naar de EPAR van dit product. De EPAR is het European Public Assessment Report. Het is een officieel document van de europese gezondheidsautoriteiten met uitgebreide informatie over het product.

Engelse vertaling

nitisinone


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 22 december 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 22 december 2017

Plaats een reactie