Niraparib

Bijgewerkt op 6 september 2022

Wat is niraparib?

Niraparib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van sommige vormen van kanker. Het wordt op de markt gebracht onder de merknaam Zejula. Zejula wordt geleverd als capsules. Elke capsule Zejula bevat 100 milligram niraparib.

Hoe werkt het?

Niraparib is een zogenaamde PARP-remmer. Het remt een enzym dat cellen helpt bij het herstellen van DNA-schade. Dit is van belang bij de behandeling van kanker omdat kankercellen zich snel vermenigvuldigen. Ze zijn daarom gevoeliger voor chemotherapie die DNA-schade veroorzaakt bij delende cellen. PARP helpt cellen, dus ook kankercellen, om deze DNA-schade te herstellen. PARP-remmers belemmeren dat kankercellen DNA-schade kunnen herstellen. Op deze manier zorgen deze middelen ervoor dat de chemotherapie efficiënter kankercellen om zeep helpen.

Bij welke aandoeningen?

Niraparib wordt gebruikt bij de behandeling van eierstokkanker (ovariumcarcinoom), eileiderkanker (tubacarcinoom) en buikvlieskanker (primair peritoneaal carcinoom).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere antikankermiddelen kan niraparib bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen zijn bloedarmoede, moeheid, zich zwak voelen, kortademigheid, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, keelontsteking, verminderde smaak, slechter slapen, pijnlijke gewrichten, pijn in de rug en urineweginfecties.

Ook komen vaak afwijkingen in het bloed voor, zoals een verlaging van het aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie) en een verlaging van het aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Kijk voor een uitgebreid overzicht van bijwerkingen in de EPAR van niraparib.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven