Niertransplantatie

Bijgewerkt op 21 oktober 2014

Wat is een niertransplantatie?

Een niertransplantatie is een operatie waarbij iemand met een ernstige nierziekte een nier van iemand anders krijgt. De nieuwe nier wordt ‘donornier’ genoemd. Met de donornier kunnen patiënten met een nierziekte vaak weer een gewoon leven leiden. Wel moeten ze geneesmiddelen gebruiken die afstoting van de donornier tegengaan.

Bij wie wordt het gedaan?

Niertransplantaties worden gedaan bij mensen met een nierziekte die ertoe leidt dat de nieren niet of nauwelijks meer werken. Meestal zijn mensen die een niertransplantatie ondergaan al langere tijd aan de nierdialyse. Niet iedereen met een nierziekte waarvoor dialyse nodig is komt in aanmerking voor niertransplantatie.

Hoe vaak wordt het gedaan?

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 1.000 mensen een nieuwe nier.

Hoe gaat een niertransplantatie?

Om een nier te kunnen transplanteren zijn een donor en een patiënt nodig. De donor kan het slachtoffer van een verkeersongeval zijn, maar het kan ook een gezond persoon zijn die bereid is om één van beide nieren af te staan. Gezonde mensen kunnen namelijk prima leven met maar een nier.

In Nederland en de meeste andere Europese landen is de organisatie Eurotransplant verantwoordelijk voor de organisatie van niertransplantaties. Bij Eurotransplant is bekend wie op een donornier zit te wachten, en tevens krijgt Eurotransplant informatie over welke donornieren beschikbaar komen.

Voor een goede levensvatbaarheid van de donornier is het van belang dat de donornier zo snel mogelijk wordt overgezet van de donor naar de ontvanger. In het geval van een overleden donor betekent dat dat de nier met spoed wordt verwijderd uit het lichaam, vervolgens op ijs wordt bewaard, en dan zo snel mogelijk wordt getransporteerd naar het ziekenhuis waar de transplantatie plaatsvindt.

Wat zijn bijwerkingen en complicaties?

Na de operatie kan – zoals bij elke operatie – een wondinfectie of een bloeding optreden. Daarnaast kan bij een transplantatie ook afstoting van het getransplanteerde orgaan optreden. Dat worde een ‘afstotingsreactie’ genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven