Bijgewerkt op 22 mei 2019 door Simpto.nl
Wat is niersteenvergruizing (lithotripsie)?
Niersteenvergruizing is een behandeling waarbij met geluidsgolfjes op de huid nierstenen in het lichaam kapot gemaakt kunnen worden. De bedoeling van de behandeling is om de niersteen zodanig kapot te maken dat hele kleine stukjes overblijven die uitgeplast kunnen worden.
De medische naam voor niersteenvergruizing is ‘extracorporele schokgolflithotripsie’ (kortweg ‘lithotripsie’), of in het engels ‘extracorporeal shockwave lithotripsy’ (ESWL). Soms wordt lithotripsie ook toegepast op galstenen.
Bij lithotripsie wordt een vergruizer op het lichaam geplaatst. De vergruizer produceert schokgolven. De energie van de schokgolven wordt door het apparaat geconcentreert op de plaats van de niersteen. Hierdoor kan de niersteen worden vergruisd.
Hoe gaat niersteenvergruizing?
Waar gebeurt het?
Deze behandeling wordt meestal uitgevoerd op de afdeling urologie van het ziekenhuis. De behandeling wordt over het algemeen uitgevoerd als dagbehandeling. Dat betekent dat u niet opgenomen hoeft te worden in het ziekenhuis.
Voorbereiding
Voordat de behandeling kan plaatsvinden moet bekend zijn waar de niersteen zich precies bevindt. Meestal zijn daarvoor al röntgenopnamen gemaakt.
Omdat tijdens het onderzoek kleine beschadigingen in de urinewegen kunnen optreden moeten geneesmiddelen die van invloed zijn op de bloedstolling enige tijd voor het onderzoek plaatsvindt worden gestopt. Dit zal de arts met u overleggen.
Het onderzoek
Met behulp van een apparaat – de niersteenvergruizer – worden via de huid schokjes toegebracht. Dit is niet echt pijnlijk maar voelt aan alsof er een elastiekje tegen de huid wordt geschoten. Vaak wordt de intensiteit van de schokjes langzaam opgevoerd. Mocht u toch pijn ervaren dan kan een pijnstiller worden gegeven.
Om te controleren of de vergruizing goed is gelukt kan – in de periode na de behandeling – door een zeefje worden geplast. Daarbij kan worden gekeken of er inderdaad gruis in de plas zit.
Bij grote stenen komt het vaak voor dat één behandeling niet genoeg is. Dan zal dus op een later tijdstip opnieuw geprobeerd worden de niersteen te vergruizen.
Bij wie wordt het gedaan?
Niersteenvergruizing is een behandeling voor mensen met nierstenen. Dat kan een echte niersteen zijn maar ook een steen die lager in de urinewegen zit, bijvoorbeeld in de urineleider. In dat geval wordt gesproken van een uretersteen. Als de niersteen niet vanzelf wordt uitgeplast en klachten blijft geven kan worden besloten om de niersteen te vergruizen.
Welke bijwerkingen geeft niersteenvergruizing?
Na de behandeling kan het zijn dat u enige tijd roze-rode of bruine urine plast. Door kleine beschadigingen in de urinewegen kan wat bloedverlies optreden. Dat veroorzaakt de donkere kleur van de urine. Dit moet binnen enkele dagen vanzelf over gaan.
Op de plaats waar de schokjes via de huid worden toegediend kunnen kleine huidbeschadigingen optreden. Die zijn beperkt en genezen meestal snel.
Soms komt het voor dat bij vergruizing van een grote steen in de nier een afgebroken deel van de niersteen vastloopt in de urineleider en daar een niersteenaanval veroorzaakt.
Verder lezen / Referenties
- AJM Hendrikx, ‘Behandeling van stenen in de tractus uropoeticus‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Voor de praktijk’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 15 oktober 1994; 138(42): pagina’s 2093-2097.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 november 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 april 2019
Wat gebeurt er als bij degeneratieve tendinose een niervergruizer wordt toegepast?