Nicotine

Bijgewerkt op 1 april 2022

Wat is nicotine?

Nicotine is een genotsmiddel dat onder andere in tabak zit. Om ontwenningsverschijnselen na stoppen met roken tegen te gaan wordt het ook als geneesmiddel gebruikt. Het wordt op de markt gebracht door Johnson & Johnson onder de merknaam Nicorette. Nicorette wordt geleverd als kauwgom en als mondspray. Daarnaast wordt het op de markt gebracht door GlaxoSmithKline onder de merknaam Nicotinell. Nicotinell wordt geleverd als kauwgom, als pleister en als zuigtablet. Ten slotte wordt nicotine door Omega Pharma op de markt gebracht onder de merknaam Niquitin. Niquitin wordt geleverd als pleister en als zuigtablet.

Hoe werkt het?

Sigaretten bevatten nicotine. De nicotine in sigaretten zorgt ervoor dat men na enige tijd verslaafd raakt aan roken. Stoppen met roken wordt dan moeilijker. Het leidt tot onthoudingsverschijnselen, waaronder een zucht naar roken. Nicotine vermindert de zucht naar sigaretten en andere onthoudingsverschijnselen. Het vervangt dus de nicotine die rokers gewend zijn via sigaretten binnen te krijgen. Daarom wordt ook wel gesproken van nicotinevervangingstherapie.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Nicotine-bevattende producten worden gebruikt ter verlichting van nicotine-onthoudingsverschijnselen bij mensen die stoppen met roken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Nicotine-bevattende producten kunnen verschillende bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, slapeloosheid, abnormale dromen, de hik, irritatie in de mond en/of de keel, hoesten, droge mond, verhoogde speekselaanmaak, spierpijn in de kaak en veranderde smaak. Ook kunnen producten die nicotine bevatten zelf tot nicotineverslaving leiden. Kijk voor aanvullende informatie in de bijsluiter van het betreffende product.

Synoniemen

nicotinevervangingstherapie, nicotine vervangingstherapie

Engelse vertaling

nicotine, nicotine replacement therapy, NRT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven