Neusbijholte operatie

Bijgewerkt op 11 juni 2019

Welke neusbijholte operaties zijn er?

Er zijn verschillende manieren waarop een KNO-arts kan opereren aan de neusbijholten. Vroeger werd vaak een zogenaamde ‘Caldwell-Luc operatie‘ verricht. Deze operatie is nogal ingrijpend. Daarom wordt tegenwoordig vaker een zogenaamde ‘endoscopische sinusoperatie’ uitgevoerd. Dit is een kijkoperatie van de neusbijholte.

Kijkoperatie van de neusbijholte (endoscopische sinusoperatie)

Wat is een endoscopische sinusoperatie?

De endoscopische sinusoperatie is een kijkoperatie van de neusbijholten. Deze operatie wordt verricht door een KNO-arts. De KNO-arts kan bij deze operatie met een slangetje in de neusholte kijken en ter plekke verrichtingen doen.

Wanneer wordt een endoscopische sinusoperatie gedaan?

Een endoscopische sinusoperatie wordt gedaan bij mensen met een hardnekkige bijholteontsteking (chronische sinusitis), bijvoorbeeld ten gevolge van poliepen in de neusholte of neusbijholte.

Bij mensen met hardnekkige bijholteontsteking hebben andere behandelingen – zoals stomen, neusdruppels en neussprays – niet geholpen. Zij hebben meestal al langere tijd klachten.

Hoe gaat een endoscopische sinusoperatie in z’n werk?

Bij een endoscopische sinusoperatie wordt eerst de neusholte verdoofd. Dit gebeurt meestal met een spray in de neus en het inbrengen van watten met verdovend middel. Als de verdoving is ingewerkt zal de KNO-arts een slangetje via de neus in de neusholte inbrengen. Er word dus geen snede aangebracht en er zal geen litteken zijn bij deze ingreep.

Chronische sinusitis wordt regelmatig veroorzaakt door neuspoliepen. Tijdens de operatie wordt de poliep verwijderd en de neusbijholte schoongemaakt.

Welke complicaties kunnen optreden?

Net als bij alle andere medische ingrepen kunnen ook bij een endoscopische sinusoperatie complicaties optreden. Zo kan er een bloeding of een infectie optreden. Ook kunnen tijdens de ingreep omliggende structuren worden aangeprikt, zoals bijvoorbeeld de oogkas. Door de verdoving zal na de operatie de reuk vaak tijdelijk verminderd zijn.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 4 februari 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 16 september 2017


Synoniemen voor neusbijholte operatie zijn neusbijholtechirurgie, sinusoperatie en sinuschirurgie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven