Nefrostomiekatheter

Bijgewerkt op 23 januari 2020

Wat is het?

Een nefrostomiecatheter is een slang die door de huid in de nier wordt aangebracht en waarlangs urine uit de nier kan afvloeien. De catheter wordt geplaatst bij mensen die niet meer uit zichzelf kunnen plassen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Een nefrostomiecatheter wordt gebruik bij patiënten met nierstuwing. Dat is een aandoening waarbij de urine niet goed kan afvloeien vanuit de nieren naar de urineleiders, de blaas en de plasbuis. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van nierstuwing. Lees hiervoor verder onder nierstuwing.

Welk effect kan ik ervan verwachten?

Bij nierstuwing is de afvloed van urine belemmerd. De urine hoopt zich op in het nierbekken. De verhoogde druk die hierdoor in de nier ontstaat is slecht voor de nier. De nier gaat dan slechter werken en nierfalen (nierinsufficiëntie) kan ontstaan. Door het aanbrengen van een nefrostomiekatheter zal de nier ontlast worden en zal de werking van de nier weer herstellen. Het plassen komt vaak pas weer op gang als de afvloedbelemmering van de urinewegen is opgeheven.

Hoe wordt een nefrostomiekatheter geplaatst?

Een nefrostomiekatheter wordt meestal aangebracht in de zij of de rug. Ter plaatse wordt de huid verdoofd. Vervolgens zal de arts onder geleide van een echo de nier aanprikken. De katheter wordt vervolgens vastgezet aan de huid en afgeplakt. Aan het uiteinde van de katheter zit een zak die de urine opvangt die vanuit de nier direct afloopt via de katheter.

Welke bijwerkingen of complicaties kan het geven?

In de meeste gevallen lukt het plaatsen van een nefrostomiekatheter zonder problemen. In sommige gevallen kan er iets mis gaan. Zo kan het aanprikken van de nier mislukken zodat de urine niet af kan lopen. Ook kan door de nier heen geprikt worden waardoor deze urine gaat lekken. Ten slotte kan er een bloeding ontstaan doordat bloedvaten worden aangeprikt. In heel zeldzame gevallen kan een verkeerd orgaan worden aangeprikt of kan een infectie van het bloed (sepsis) ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven