Natriumoxybaat

Bijgewerkt op 10 december 2021

Wat is natriumoxybaat?

Natriumoxybaat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van narcolepsie. Het wordt op de markt gebracht door UCB Pharma onder de merknaam Xyrem. Xyrem wordt geleverd als drank. Per milliliter bevat Xyrem drank 500 milligram natriumoxybaat. Naast Xyrem zijn ook merkloze (generieke) producten beschikbaar.

Bij welke aandoeningen?

Natriumoxybaat wordt gebruikt bij de behandeling van narcolepsie.

Welke dosering?

De aanbevolen begindosering voor volwassenen is tweemaal daags 2,25 gram, waarbij de eerste dosis vlak voor het slapen wordt ingenomen en de tweede dosis 2,5-4 uur later (dus ’s nachts). De dosering kan op geleide van de werkzaamheid eventueel worden aangepast. Voor kinderen gelden lagere doseringen. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Xyrem. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts voor wat betreft de dosering. De arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan natriumoxybaat bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, moeheid, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopte neus, snurken, kortademigheid, slaperigheid, slecht slapen, slaapwandelen, nachtmerries, verwardheid, gevoelens van angst, veel zweten, moeite om de plas op te houden, zich zwak voelen, spierkrampen, pijn aan de gewrichten, hoge bloeddruk, keelontsteking en perifeer oedeem.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Xyrem. EPAR staat voor European Product Assessment Report. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

ATC-code

N07XX04

Synoniemen

natriumoxibaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven