Natriumfosfaat klysma

Bijgewerkt op 14 april 2022

Wat is een natriumfosfaat klysma?

Een natriumfosfaat klysma is een behandeling waarbij het laxeermiddel natriumfosfaat via de anus in de endeldarm wordt toegediend. Het klysma wordt op de markt gebracht door Tramedico onder de merknaam Colex Klysma. Colex Klysma bevat 31,8 mg dinatriumwaterstoffosfaat en 139,1 mg natriumdiwaterstoffosfaat als werkzame stoffen.

Hoe werkt het?

Natriumfosfaat is een zogenaamd osmotisch werkend laxeermiddel.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Natriumfosfaat klysma’s worden gebruikt bij de behandeling van obstipatie. In het bijzonder worden ze gebruikt om de endeldarm leeg te maken als voorbereiding op medische ingrepen (bijv. coloscopie) en voor een bevalling.

Welke dosering?

De aanbevolen dosering is één klysma per keer. De canule van het klysma dient voorzichtig via de anus in de endeldarm te worden ingebracht. Daarna dient de container van het klysma te worden leeggeknepen.

Welke bijwerkingen geeft het?

Gebruik van natriumfosfaat klysma’s kan leiden tot misselijkheid, braken, buikpijn, opgezette buik, diarree en irritatie rond de anus en in de endeldarm. Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder hypocalciëmie, hyperfosfatemie, hypokaliëmie, hypernatriëmie, en metabole acidose. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Colex Klysma’s.

ATC-code

A06AG01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven