Naloxon

Bijgewerkt op 3 december 2021

Wat is naloxon?

Naloxon is een geneesmiddel dat wordt gebruikt in de anesthesiologie. Het gaat de werking van opioïden tegen en wordt voornamelijk gebruikt om onderdrukking van de ademhaling (ademdepressie) door opioïden tegen te gaan. Naloxon wordt op de markt gebracht als injectievloeistof voor toediening direct in de bloedbaan (intraveneus), of eventueel in de spieren (intramusculair). Het wordt geleverd in ampullen van 1 milliliter, met daarin 0,4 milligram naloxon.

Hoe werkt het?

Naloxon bindt aan bepaalde structuren op de cellen in ons lichaam. Deze structuren worden opioïd-receptoren genoemd. Het zijn dezelfde structuren waaraan opiaten, zoals morfine, ook binden om hun werking uit te oefenen. Doordat naloxon sterker bindt aan deze opioïd-receptoren worden de opiaten ervan verdrongen zodat ze niet langer hun werking uit kunnen oefenen. Zo gaat naloxon de werking van opiaten tegen.

Welke indicaties?

Naloxon wordt gebruikt bij narcoses om de werking van toegediende opioïden te stoppen. Daarnaast wordt het soms gebruikt bij de behandeling van overdosering met opioïden of vergiftiging met opioïden.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere geneesmiddelen kan naloxon bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, duizeligheid, hoofdpijn, snelle hartslag en veranderingen van de bloeddruk (hypertensie, hypotensie). Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van naloxon.

Engelse vertaling

naloxone

ATC-code

V03AB15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven