Nafareline

Bijgewerkt op 18 juni 2021

Wat is nafareline?

Nafareline is een geneesmiddel tegen endometriose. Het wordt op de markt gebracht door Pfizer onder de merknaam Synarel. Synarel wordt geleverd als neusspray. De neusspray zit in flesjes. Elk flesje bevat 8 milliliter vloeistof. Dit is voldoende voor 80 sprays (doses). Per dosis wordt 200 microgram nafareline toegediend.

verpakking nafareline (Synarel) neusspray
verpakking nafareline (Synarel) neusspray – bron: Pfizer.nl

Hoe werkt het?

Nafareline is een zogenaamde gonadoreline-agonist. Kijk voor een beschrijving van het werkingsmechanisme van dit soort middelen op de webpagina over GnRH-agonisten.

Bij de behandeling van endometriose is het doel de menstruatiecyclus stil te leggen. De klachten van endometriose worden namelijk veroorzaakt doordat baarmoederslijmvlies onder invloed van vrouwelijke geslachtshormonen gaat opzwellen. Door de behandeling met nafareline wordt de stijging van de vrouwelijke geslachtshormonen tegengegaan.

Bij welke aandoeningen?

Nafareline wordt gebruikt bij de behandeling van endometriose. Verder wordt het soms gebruikt bij de behandeling van vrouwen met een vleesboom voordat zij een operatie hiervoor ondergaan. Ten slotte wordt het middel ook gebruikt voor kunstmatige voortplantingstechnieken als IVF en ICSI. Daar wordt het gebruikt om de timing van de eisprong te kunnen regelen.

Welke dosering?

Endometriose

De behandeling wordt begonnen tijdens de eerste vijf dagen van de menstruatiecyclus. Per dag tweemaal toedienen: ’s ochtends 1 verstuiving (overeenkomend met 200 microgram van de werkzame stof) in het ene neusgat, en ’s avonds 1 verstuiving in het andere neusgat. Eventueel kan de dosering worden verdubbeld door zowel ’s ochtends als ’s avonds in beide neusgaten te verstuiven. Zo nodig de neus snuiten voor toediening. Het doel is om hiermee de menstruele cyclus stil te leggen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Nafareline kan, net als andere medicijnen, bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, opvliegers, aankomen in gewicht, emotionele labiliteit, minder zin in seks (verminderd libido) en een droge vagina. Verder kunnen voorkomen een vettige huid (seborroe), spierpijn, loopneus en oedeem.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Synarel neusspray.

Engelse vertaling

nafarelin

ATC-code

H01CA02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven