Mycofenolzuur

Bijgewerkt op 10 november 2020 door Simpto.nl

Wat is mycofenolzuur?

Mycofenolzuur is een geneesmiddel dat het afweersysteem onderdrukt. Het wordt gebruikt om orgaanafstoting na orgaantransplantatie te voorkomen.

Mycofenolzuur wordt op de markt gebracht door Novartis onder de merknaam Myfortic. Myfortic wordt geleverd als maagsapresistente tablet. Er zijn tabletten in twee sterktes, namelijk met respectievelijk 180 mg en met 360 mg van de werkzame stof.

verpakking Myfortic (mycofenolzuur) 180 mg maagsapresistente tabletten
verpakking Myfortic (mycofenolzuur) 180 mg maagsapresistente tabletten

Bij welke aandoeningen?

Mycofenolzuur wordt in eerste instantie gebruikt om orgaanafstoting te voorkomen bij mensen die een orgaantransplantatie, bijvoorbeeld een niertransplantatie, hebben gehad. Doordat het eigen afweersysteem (immuunsysteem) zich tegen het getransplanteerde orgaan kan richten kan dit worden afgestoten door het lichaam. Door het afweersysteem te onderdrukken wordt de kans op afstoting kleiner.

Soms wordt mycofenolzuur gebruikt bij de behandeling van constitutioneel eczeem.

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan mycofenolzuur bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn diarree, pijnlijke gewrichten (artralgie), infecties van de luchtwegen (o.a. neusbijholteontsteking en longontsteking), duizeligheid, spierpijn, misselijkheid, veel winden laten (flatulentie), moeheid, zich zwak voelen, en koorts.

Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, waaronder verhoging van het urinezuur gehalte (hyperuricemie), verlaging van het kalium gehalte (hypokaliëmie), verlaging van het calcium gehalte (hypocalciëmie) en verlaging van het magnesium gehalte (hypomagnesiëmie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Myfortic.

Plaats een reactie