Bijgewerkt op 1 november 2020
Wat zijn mTOR-remmers?
mTOR-remmers zijn geneesmiddelen die in ons lichaam het stofje mammalian target of rapamycin (mTOR) remmen. mTOR is een stofje dat betrokken is bij veel processen in ons lichaam die met celgroei te maken hebben. mTOR-remmers kunnen helpen bepaalde chronische ziekten en veroudering tegengaan.
Welke mTOR-remmers zijn er?
Medicijnen die tot de groep van mTOR-remmers worden gerekend zijn:
- everolimus
- ridaforolimus
- sirolimus
- temsirolimus
Hoe werken ze?
mTOR-remmers gaan het verbruik van ATP in de cellen van ons lichaam tegen. ATP is een stofje dat werkt als brandstof voor cellen. Het levert energie zodra het wordt omgezet naar ADP. Door ATP te remmen wordt de stofwisseling in ons lichaam op een lager pitje gezet. Dat leidt tot vertraging van allerlei processen in ons lichaam. Hoe trager die processen verlopen des te langzamer veroudering plaatsvindt.
Bij welke aandoeningen?
mTOR-remmers worden onderzocht als behandeling voor verschillende vormen van kanker, waaronder uitgezaaide borstkanker (gemetastaseerd mammacarcinoom) en PTEN hamartoom tumorsyndroom (PHTS).
Welke bijwerkingen zijn er?
Net als andere medicijnen kunnen ook mTOR-remmers bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
- huiduitslag
- ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis)
- bloedarmoede (anemie)
- verminderde eetlust
- misselijkheid
Ook kunnen afwijkingen in het bloed ontstaan, zoals hyperglycemie (verhoogd glucose gehalte) en hypetriglyceridemie (verhoogd triglyceride gehalte).