Modafinil

Bijgewerkt op 24 april 2017

Wat is modafinil?

Modafinil is een geneesmiddel dat de waakzaamheid (alertheid) bevordert. Het wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte narcolepsie. Mensen met narcolepsie hebben de neiging om plotseling in slaap te vallen en te verslappen.

Het middel wordt op de markt gebracht onder de merknaam Modiodal. Daarnaast zijn er ook een aantal merkloze versies op de markt. Het middel wordt geleverd als tabletten met 100 mg modafinil.

Modiodal (modafinil)
Modiodal tabletten

Hoe werkt het?

Het is niet precies bekend hoe het middel werkt.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Modafinil wordt gebruikt bij de behandeling van de narcolepsie. Narcolepsie is een aandoening waarbij patiënten overdag slaperig zijn en regelmatig plotseling in slaap vallen.

Soms wordt het middel ook gebruikt voor aandoeningen waarvoor het niet officieel bedoeld is. Zo krijgen mensen met ernstige moeheid door bijvoorbeeld primaire biliaire cirrose soms ook modafinil voorgeschreven.

Bijwerkingen modafinil

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

Lees voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen de bijsluitertekst.

Dosering modafinil

De aanbevolen dosering is 2 tabletten van 100 mg in één keer ’s ochtends, of 1 tablet ’s ochtends en 1 tablet vroeg in de middag. De tabletten met water innemen tijdens een maaltijd. Het is van belang om na 2 uur ’s middags geen tabletten meer in de nemen omdat dit de nachtrust kan verstoren.

De dosering kan eventueel worden verhoogd naar dagelijks 4 tabletten van 100 mg.

Bij ouderen wordt een startdosering van 1 tablet van 100 mg per dag aanbevolen.

Gebruik tijdens zwangerschap

Geadviseerd wordt om dit middel niet te gebruiken tijdens zwangerschap. In geval van gebruik door vrouwen in de vruchtbare leeftijd is het van belang om goede anticonceptie te regelen, in ieder geval tot twee maanden na stoppen van gebruik van modafinil.

Borstvoeding en modafinil

Aangezien modafinil onder andere ook in de moedermelk wordt uitgescheiden wordt geadviseerd dit middel niet te gebruiken wanneer ook borstvoeding wordt gegeven.

Contra-indicatie modafinil

Modafinil mag niet worden gebruikt door mensen met een hoge bloeddruk die niet goed behandeld wordt. Ook mensen met hartritmestoornissen kunnen dit middel niet gebruiken.

Wat kost het?

Het merkgeneesmiddel Modiodal kost EUR 67,65 per 45 tabletten. De merkloze (generieke) versies kosten minder. Het middel wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraars.


Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 28 mei 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 februari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven