Mirtazapine

Bijgewerkt op 6 december 2021 door Simpto.nl

Wat is mirtazapine?

Mirtazapine is een geneesmiddel tegen depressie (antidepressivum). Soms wordt het ook gebruikt bij de behandeling van bipolaire stoornis. Het werd oorspronkelijk op de markt gebracht door Organon onder de merknaam Remeron. Tegenwoordig zijn ook merkloze versies van het middel op de markt. Het middel wordt geleverd als gewone tablet en als in de mond oplosbare tablet (orodispergeerbare tablet). Er zijn drie sterktes, namelijk met 15 mg, 30 mg en 45 mg mirtazapine. Mirtazapine wordt, samen met mianserine, gerekend tot de tetracyclische antidepressiva. Dat heet te maken met de chemische structuur van deze middelen.

Hoe werkt het?

Mirtazapine verandert de hoeveelheid signaalstoffen in de hersenen op zo’n manier dat het gevoelens van depressie vermindert.

Bij welke aandoeningen?

Mirtazapine wordt gebruikt bij de behandeling van depressie. Soms wordt het ook gebruikt bij de behandeling van depressieve episodes bij mensen met een bipolaire stoornis.

Welke dosering?

De aanbevolen startdosis is 15 mg of 30 mg ’s avonds voor het slapengaan innemen. De dosering kan eventueel na 2-4 weken worden verhoogd tot maximaal 45 mg. Als deze dosering werkt wordt aanbevolen het middel minimaal zes maanden te gebruiken. Als het niet werkt dient het middel gestaakt te worden. Volg altijd de aanwijzingen van de behandelend arts voor wat betreft gebruik en dosering van geneesmiddelen. De behandelend arts kan redenen hebben om van de aanbevolen dosering af te wijken.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antidepressiva kan mirtazapine bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, sufheid, toename van de eetlust, aankomen in gewicht, hoofdpijn, droge mond, duizeligheid, lusteloosheid en geheugenverlies. Heel soms komen ook afwijkingen in het bloed voor, waaronder verhoging van de leverenzymwaarden, verlaging van het natrium gehalte in het bloed (hyponatriëmie) en een afname van het aantal granulocyten in het bloed (granulocytopenie).

ATC-code

N06AX11

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven