Mifamurtide

Bijgewerkt op 17 januari 2022

Wat is mifamurtide?

Mifamurtide is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van een bepaalde vorm van botkanker. Het wordt op de markt gebracht door Takeda onder de merknaam Mepact. Mepact wordt geleverd als (poeder voor) suspensie. De suspensie wordt met een infuus direct in de bloed (intraveneus) toegediend.

Hoe werkt het?

Mifamurtide bindt aan de zogenaamd NOD2-receptor op witte bloedcellen. Daarmee bootst het bacteriën na. De witte bloedcellen reageren vervolgens alsof er een bacteriële infectie in het lichaam is. Ze gaan bepaalde stoffen (cytokines) produceren, waaronder TNF-α en interleukines, die zorgen voor het in gang zetten van een afweerreactie. Daarbij worden de kankercellen aangevallen en gedood.

Omdat mifamurtide het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen en te vernietigen behoort het tot de groep van de afweerstimulerende middelen of immuunstimulantia.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Mifamurtide wordt gebruikt bij de behandeling van een kwaadaardig gezwel van de botten dat osteosarcoom wordt genoemd.

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere antikankermedicijnen kan mifamurtide vervelend bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn koorts, koude rillingen, moeheid, misselijkheid, braken, diarree, kortademigheid, hoesten, verminderde eetlust, snelle hartslag, snel ademen, spierpijn, pijn in de gewrichten, pijn in armen en/of benen, zich niet lekker voelen, zich zwak voelen, pijn op de borst en een verlaging van de lichaamstemperatuur (hypothermie). Gebruik van het middel kan zowel een hoge bloeddruk (hypertensie) als een lage bloeddruk (hypotensie) veroorzaken. Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Mepact. EPAR staat voor European Public Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Engelse vertaling

mifamurtide

ATC-code

L03AX15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven