Midodrine

Bijgewerkt op 1 november 2021

Wat is midodrine?

Midodrine is een geneesmiddel dat de bloeddruk verhoogt. Het wordt gebruikt bij de behandeling van orthostatische hypotensie. Dat is een aandoening waarbij de bloeddruk flink omlaag gaat bij opstaan of overeind komen.

Midodrine wordt in Nederland verkocht door Takeda onder de merknaam Gutron. In Nederland wordt Gutron geleverd als tabletten met 5 mg midodrine.

Gutron (midodrine) tabletten
Gutron (midodrine) tabletten

Werking

Midodrine wordt na inname omgezet in desglymidodrine. Dit stofje bindt aan zogenaamde  α1-receptoren op cellen in de wand van bloedvaten. Deze receptoren worden daardoor geactiveerd. Het gevolg is dat spiertjes in de bloedvatwand gaan samentrekken. Zo ontstaat een verhoogde spanning in de bloedvaten. Door de toename van spanning in de bloedvaten gaat de bloeddruk omhoog.

Toepassingen

Midodrine wordt gebruikt voor de behandeling van orthostatische hypotensie. Kijk voor uitgebreide informatie hierover op de webpagina over orthostatische hypotensie.

Soms wordt het middel ook toegepast bij mensen die worden behandeld met hemodialyse. Bij hen zou het middel schommelingen in de bloeddruk verminderen.

Tesamen met octreotide wordt midodrine soms gegeven aan mensen met het hepatorenaal syndroom. Of het hierbij ook echt werkt is voor zover wij weten niet goed onderzocht.

Dosering

De gebruikelijke startdosering is driemaal per dag 2,5 mg. Vervolgens wordt de dosering wekelijks verhoogt op geleide van de bloeddruk. De gebruikelijke onderhoudsdosering is driemaal daags 10 mg.

Bijwerkingen

Net als andere geneesmiddelen kan ook midodrine bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

Gebruik tijdens zwangerschap

Gebruik van midodrine tijdens zwangerschap wordt ontraden. Het middel komt namelijk via de placenta terecht in het ongeboren kind. Het is niet precies bekend in hoeverre het middel schade kan aanrichten bij het ongeboren kind. Wel is bekend dat dit soort middelen samentrekkingen van de baarmoeder kunnen geven.

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die midodrine gaan gebruiken moeten voorkomen dat ze zwanger worden. Dat betekent dus goede anticonceptie regelen.

Gebruik tijdens het geven van borstvoeding

Ook het gebruik van midodrine tijdens het geven van borstvoeding wordt ontraden. Bij dierproeven is namelijk vastgesteld dat midodrine in de moedermelk wordt uitgescheiden.

Wanneer NIET gebruiken

Er zijn verschillende aandoeningen waarbij midodrine NIET gebruikt mag worden. Dat geldt voor hypertensie (hoge bloeddruk), ernstige aandoeningen aan het hart en de bloedvaten, slecht werkende nieren (nierfalen), vergrote prostaat, blaasretentie, proliferatieve diabetische retinopathie, bepaalde vormen van glaucoom, een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) en feochromocytoom.

Verder lezen / Referenties

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van midodrine.


midodrine structuurformule
structuurformule midodrine (Bron: Denwet)

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 2 februari 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 2 februari 2018

1 gedachte over “Midodrine”

 1. BEDANKT, heb het gelezen.
  vindt altijd jammer, dat bepaalde medicijnen,
  vaak bijwerkingen hebben. bij de ene persoon meer
  dan bij de ander, hangt van je lichaam er tegen kan.
  is er dan niet iets, wat de bijwerkingen dan verminderd.
  ik denk aan meer natuurlijke stoffen, uit de natuur.
  dit wilde ik even kwijt.
  VRIENDELIJKE. GROET.
  HEER. K. VISSER.
  LEEUWARDEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven